Øyeblikket du har ventet på!

NRK ønsker å lage programmer som skal på mobile plattformer først, siden disse kommer til å bli mer og mer viktig i framtiden. Med det i tankene har vi presentert nettserien, Øyeblikket, som har fått utviklingsstøtte fra Nordvisionsfondet, til å lage en pilot og utvikle konseptet videre.

Af Jørgen Berntsen Leangen, NRK

NRK ønsker å lage programmer som skal på mobile plattformer først, siden disse kommer til å bli mer og mer viktig i framtiden. Med det i tankene har vi presentert nettserien,  Øyeblikket, som har fått utviklingsstøtte fra Nordvisionsfondet, til å lage en pilot og utvikle konseptet videre.

Hva skjer når du går nærmere – saktere –hurtigere på fenomener som er rundt deg i dagliglivet? Hvordan ser disse fenomenene ut, og hva skjer egentlig? Det er det Øyeblikket skal gi deg svar på. Ved hjelp av grafikk, tekst og fete bilder skal vi lage innslag som viser deg virkeligheten slik du aldri før har sett den.

Mitt navn er  Jørgen Berntsen Leangen og jeg jobber i vitenskapsprogrammet Schrödingers katt på NRK (i Norge). Det hele startet da jeg fikk pappa sin gamle 50 mm linse – jeg hadde hørt at om du snur den og setter den foran kamera ditt og zoomer inn så får du mulighet til å ta macrobilder. Dette måtte jeg prøve. Jeg gikk inn i St Hansparken i Oslo, satte meg ned i gresset for å ta bilder av insekter og blomster, og kom ut av parken 4 timer senere. Tiden var blitt borte og jeg hadde vært i en helt annen verden.

Og sånn fortsatte det – Hvordan ser det egentlig ut når du slipper en dråpe vaskemiddel ned i litt skitten vann og hinnen av fett deler seg, og hvorfor skjer det? Hvordan er det mulig at glass er gjennomsiktig? Og hva med såpebobler – de er egentlig ganske så umulige når jeg bare skal tenke på dem – jeg vil vite hemmeligheten deres. Jeg vil finne ut hvordan det ser ut og hva som skjer.

Med alle disse spørsmålene i hodet og masse som spant så var jeg litt fortumlet over hva det kunne bli av dette – så jeg tenkte at det måtte være mulig å lage et program av alle disse spørsmålene, men jeg visste ikke hvor jeg skulle starte.

Samtidig skaffet NRK en phantom flex  – et highspeedkamera som kan ta over 2500 bilder i sekundet i full HD – det er et fantastisk kamera som jeg holdt i armene og sang hush little baby første gang jeg fikk holde i det. Kjærlighet ved første Øyeblikk. Dette gjorde det mulig å kunne se virkeligheten på helt nye måter.

Deretter snakket jeg med Njord Røv, som da var prosjektleder for Schrödingers katt, og fortalte han om ideen min om å lage noen små snutter som forklarer og viser hvordan verden egentlig ser ut, i tillegg til at jeg viste han denne videoen  – og vips så var Øyeblikket født.

I NRK har det vært et kurs som heter Masterclass, der det er 14 stk hvert år som blir plukket ut og får seks samlinger på en uke hver med opplæring innen storytelling. På grunnlag av Øyeblikket og promoer jeg tidligere har lagd for NRK super (barnekanalen) ble jeg valgt til å bli med på dette kurset i 2013. Det ble et år som virkelig åpnet øynene mine, fikk meg til å se at det var mulig for meg å lage programmer og gav meg verktøyene til å gjøre det. I løpet av dette året har Øyeblikket vokst som program, og jeg har virkelig lyst til å ta det enda et skritt videre.

Vi i NRK har i det siste satt oss som mål at vi skal satse på mobile plattformer først – det er dette mediet som vokser raskest og det er her den aller vanskeligste målgruppen, som vi ikke når med vanlig TV, befinner seg. Og derfor har vi altså valgt å levere Øyeblikket til denne plattformen først – gjerne som en 2-5 minutter, men den kan også bli servert som en 15-sekunder på Instagram eller Vine. Alt dette er en del av det vi må finne ut når vi skal gå løype med å finne ut av den mobile plattformen.

Tusen takk til Norvisjon for støtten og gleder meg som en unge til å sette i gang med produksjonen av Øyeblikket 😉

Øyeblikk som vi har laget:

Hopp i buldrevegg

Vann på bladliljer

En tone på kontrabass

Fyrstikk som tennes

Vann på kokeplate

Playliste med alle Øyeblikkene