Nytt om public service – vecka 23

Nordvisionsfondens styrelse tog beslut om vårens ansökningar, och DR har skapat ett sångkoncept som är här för att stanna. Detta och annat har vi uppmärksammat om public service den här veckan.

Foto: John Schnobrich/Unsplash/illustration.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Nordvisionsfondens utdelningar avgjorda

5.6.2020

I går sammanträdde styrelsen för Nordvisionsfonden. Under mötet togs beslut om de ansökningar som kommit in under våren.

Styrelsen godkände stöd till sammanlagt 20 utvecklingsprojekt (som innefattar både centralt och decentralt stöd) och 41 samproduktioner. Tillsammans delar utvecklingsprojekten på omkring 207 000, och samproduktionerna delar på 9,8 miljoner euro ur Nordvisionsfonden.

Här finns översikten över vårens utdelade stöd.

Trots de mycket speciella omständigheterna, så ligger vårens projektantal och tilldelning fullt på nivå med de senaste ansökningsrundorna.

Om du har frågor om din ansökan, är du välkommen att kontakta Nordvisions sekretariat.


BBC lanserar tvärgående arkivverktyg

4.6.2020

BBC har lanserat ett nytt verktyg, som ger användarna tillgång till mer än 200 000 radio- och tv-program i bolagets arkiv.

”Programme Explorer” söker igenom innehåll från hela BBC:s onlinekatalog, inklusive streamingtjänsten iPlayer och ljudtjänsten Sounds. Det mesta av innehållet är från de senaste åren, men en del program är flera årtionden gamla.

”En sökning på ’tomater’ ger resultat från program som inkluderar hur du lagar mat av dem, vetenskap om genmodifiering, till och med program som utforskar tomatens historia”, skriver bolaget.

Peter Rippon, exekutiv redaktör för BBC Archive, säger att tjänsten är en riktig guldgruva för dem med ett nischintresse för praktiskt taget vad som helst.

”Fram till nu har det varit svårt att hitta exakt det du letar efter. Det här verktyget gör det också mycket enkelt att hitta saker som du inte visste att du letade efter”, säger Rippon.Mads Steffensen. Foto: Framegrab.

DR:s allsång är här för att stanna

3.6.2020

Efter tio veckor med allsång var för sig, tackade hela Danmarks sångledare Mads Steffensen för sig i fredags.

’Fællessang – hver for sig’ började i mars som en intim tillställning på DR1, ett försök att knyta folk samman när Danmark blivit ett nedstängt land.

Efter hand har programmet utvecklats, i takt med att landet långsamt öppnats upp igen, men kärnan har fortsatt varit att bjuda på en bild av den speciella tid vi lever i, och spegla stämningen bland befolkningen. I fredags nåddes kulmen med Danmarks största virtuella kör genom tiderna.

”Allsången är en tradition som fötts. Och det att sjunga tillsammans är något som kommit för att stanna på DR”, säger underhållningsredaktör Jan Lagermand Lundme.

Enligt den ursprungliga planen skulle fotbolls-EM delvis ha avgjorts på dansk mark i sommar. Nu blir det inte så, men DR använder allsångskonceptet även här.

”Det blir ’Fællessang i Parken’ med Josefine Høgh och Tina Müller vid rodret på DR1 den 13 juni från klockan 20 till 21.30”, säger Jan Lagermand Lundme.

Därmed bjuder DR in till både sång och fotbollsnostalgi, sänt från fotbollslandslagens hemmaarena i Köpenhamn.Foto: Ilmari Fabritius/Yle.

Fler namn klara i Yles nya organisation

2.6.2020

Den första juli övergår Yle till en ny organisation, efter att bolaget i mars meddelat att ledningen görs om.

En ny, stor enhet för kreativt innehåll och media svarar för Yles finskspråkiga kanaler och tjänster. Här sköts också programinköpen, den egna innehållsproduktionen, arkivtjänsterna samt programförsäljningen och marknadsföringen.

Nyligen har fler utsetts till ledande roller inom avdelningen, där Petri Jauhiainen antar rollen som mediechef.

Den nya enheten Strategi- och publikrelationer inleder också sitt arbete, med Marit af Björkesten som direktör.

Jaakko Lempinen blir chef för området kundupplevelse, och Cilla Lönnqvist har utnämnts till utbudschef. Lönnqvist ansvarar för utvecklandet av Yles helhetsutbud, tjänste- och kanalportföljen och beredningen av riktlinjerna för utbudet.

Som följd av ledningsförnyelsen blir antalet chefer inom bolaget totalt sett mindre. Samtidigt fortsätter de samarbetsförhandlingar som pågått under en tid.