Nytt om nordisk public service – vecka 17

UR hjälper till att kolla sanningshalten i coronainformationen, SVT:s sportredaktion ställde om arbetet rekordsnabbt, och NRK ser till att Norge firar 17 maj minst lika stort som tidigare. Detta och annat har vi uppmärksammat denna vecka.

Nadine Baarman är programledare och redaktör för Svenska Yles Hajbo Nyheter. Foto: Yle.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Hajbo Nyheter – nytt från hela världen för barn

24.4.2020

Sedan ett par veckor tillbaka är Svenska Yle igång med publiceringen av nyheter för barn, under namnet Hajbo Nyheter.

Nyheterna publiceras som klipp på playtjänsten Arenan, och på Instagram, måndag till fredag. Tidigare gjordes nyheter för barn som HajboNytt en gång i veckan, men med Hajbo Nyheter breddas utbudet markant.

“De dagliga barnnyheterna tar upp ämnen som är aktuella och som förekommer även i andra nyhetssändningar. Vi öppnar upp och förklarar ämnet på ett sätt som barn kan greppa och förstå, med ett tilltal som känns rätt för en 10-13-åring”, säger Mikaela Sonck, ansvarig producent för Svenska Yles barnredaktion.

Dagens avsnitt visar hur livet i karantän ser ut i länder runtom i världen. Hajbos egna korrespondenter rapporterar om läget i bland annat Spanien, Singapore och USA.Foto: UR Play.

UR reder ut sanningshalten i coronainformation

23.4.2020

Vad är sant och vad är falskt bland allt som sägs och skrivs i coronapandemins spår?

UR har skapar serien ”Källkoll corona”, där journalisterna Åsa Larsson och Jack Werner tar sig an informationsflödet.

Programmen spelas in och publiceras under en och samma dag, och serien är en del av UR:s koncept ”Genomskåda – fem sätt att greppa din omvärld”.

Produktionen är gjord med unga i åtanke, men används också i gymnasie- och folkhögskolor och av studieförbund.Mats Nyström och Maria Wallberg, två av programledarna för Helgstudion. Foto: SVT.

Vinterstudion blev Helgstudion på en vecka

22.4.2020

Säsongen för vintersport blev inte den som de nordiska public service-bolagen under lång tid planerat för.

Veckoslutet 14-15 mars sändes de sista ordinarie upplagorna av Vinterstudion på SVT. Sedan inleddes arbetet med att göra om sändningarna till Helgstudion, ett nytt studioprogram, producerat av sportenheten, men med samhällsinnehåll.

”I grund och botten så liknar det mycket det arbete vi vanligtvis gör på sportredaktionen – det är journalistiken i fokus. Sedan är det en extrem situation både arbetsmässigt och sett till ämnet. Vi lär oss mycket hela tiden i den dagliga rapporteringen. Vi är ett stort team och det här programmet är verkligen ett lagarbete”, säger Maria Wallberg, en programledarna för Helgstudion från SVT Sport.

Dygnet runt-bevakningen av coronasituationen har mötts med mer gensvar från användarna än någonsin tidigare för SVT.

”När jag ser allt det enorma nyhetsarbete – alla plattformar inräknat som vi gör tillsammans, känner jag mig stolt över alla kollegor här i huset och över hela landet. Det bedrivs just nu ett oerhört viktigt arbete – och jag känner mig stolt över att arbeta på SVT”, säger Maria Wallberg.Foto: Citizen Jane Productions.

Svenska Yle vill öka satsningen på ungt drama

21.4.2020

I veckan höll Nordvisions grupp för barninnehåll onlinepitch.

Ett projekt som tilldelats stöd, och som nu finns i färdig form, är Svenska Yles barndrama ”Virala genier”, om Atlas och hans liv och funderingar som ung tonårskille. Säsong ett är en samproduktion tillsammans med SVT.

”Att producera en tv-serie baserad på en bokserie om en 14-årig kille är också ett sätt att få killarna i målgruppen att läsa mer. Eftersom det är just killar i högstadieåldern som läser minst, så hoppas vi att serien i förlängningen också ska göra dem nyfikna på böckerna”, säger Mikaela Sonck, ansvarig producent för Svenska Yles barninnehåll.

Elin Grönblom står för såväl manus som regi.

”Baskänslor som kärlek och utanförskap kan alla, oavsett ålder, känna igen sig och bli engagerade i. På så sätt tror jag serien når till en bred publik”, säger hon.Nadia Hasnaoui och Christian Strand ska se till att 17 maj firas ordentligt på NRK. Foto: NRK.

NRK satsar på större 17 maj-firande trots omständigheterna

20.4.2020

Det blir 17 maj-firande i år också, intygar NRK.

Det annars så festfyllda programmet på nationaldagen, med tåg av människor på städernas gator, är inställt i år. Men NRK har planlagt ett speciellt firande.

Nadia Hasnaoui och Christian Strand är värdar för årets sändning, som görs från taket på NRK:s huvudkontor i Oslo, och där hela landet är med.

”Alla våra distriktskontor i hela landet är med i sändningen. Där känner reportrarna sitt område allra bäst, och vi ser fram emot att visa alla delar av Norge”, säger projektledare Camilla Øyen Langfeldt.

Sändningen på nationaldagen görs från 07.50 på morgonen till kl. 17 – vilket till och med är längre än senaste år.

”Vår gemenskap är satt på prov, och den norska kollektiva insatsen inte minst, så jag tänker att det här kanske blir det viktigaste 17 maj-firandet på länge”, säger Nadia Hasnaoui.