Nytt om nordisk public service – vecka 15

NRK tog hem en Emmy för det nordiskt samproducerade barndramat “Lik meg”. SVT ökar i årlig förtroendemätning, och SVT och SR är fortfarande de svenska mediebolag med högst förtroende bland allmänheten. Detta och annat har vi uppmärksammat i veckan.

SVT och SR är de svenska mediebolag med störst förtroende bland den svenska allmänheten. Foto: SVT.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


SVT ökar i förtroendemätning

9.4.2020

Public service-bolagen SVT och SR har det högsta förtroendet bland Sveriges medieföretag. För SVT:s del har 74 procent av den svenska allmänheten ganska eller mycket högt förtroende för bolaget.

”Det fortsatt höga förtroendet för public service utgör en kontrast till debatten om public service, där det inte sällan hävdas att förtroendet minskar”, skriver Henrik Selin, strategichef på SVT.

Senaste vecka presenterades det svenska SOM-institutets årliga undersökning om politik, samhälle och media, och det är i denna som SVT ökar med en procentandel till nämnda 74 procent.

Undersökningen gjordes senaste höst, och därför säger den ingenting om den tillit som användarna visar till public service i dessa coronatider.

”På SVT har vi kunnat se att många vänt sig till oss och uppskattat vår sakliga, fakta- och dialogbaserade journalistik i orostider som dessa. När krisen längre fram blir föremål för olika former av utvärdering så kommer det också att bli intressant att se hur allmänhetens förtroende för samhällsinstitutioner och medier har påverkats”, skriver Henrik Selin.

SOM-undersökningen ger vid handen att förtroendet generellt är lägre bland politiska högerväljare. Tidigare undersökningar har också funnit att förtroendet inverkas av i hög grad användarna anser att nyhetsförmedlingen tar upp för dem relevanta ämnen.

Selin påpekar att SVT:s nya företagsstrategi har fokus på att utveckla bolagets förmåga att lära känna användarna bättre, och bli mer relevant för hela Sverige.


Älgarna gör comeback på SVT Play i påsken

8.4.2020

På torsdag morgon är den här igen – Den stora älgvandringen. När SVT satsar på en uppföljare till förra årets slow-tv-succé så är det med fler kameror, fler sändningsdagar, och med ett ännu större område som filmas.

Responsen ifjol var överväldigande positiv, och tittarna skrev om sina olika sätt att ta till sig sändningarna, berättar projektledare Johan Erhag på Nordvision.org:

“Skolor och förskolor visade det för att barnen blev så lugna. Många använde älgvandringen som ljudmatta i sina hörlurar, man tog en promenad genom storstaden, och hade ljudet från älgvandringen i lurarna, vilket gav många en härligare upplevelse på promenaden på vägen till jobbet.”

Liksom senast kommer även Yle att visa älgvandringen på Arenan.


Storsatsning på natur i DR:s utbud

7.4.2020

På söndag är det premiär för DR:s storslagna natursatsning i fem delar, ”Vilde, Vidunderlige Danmark”.

Serien är en hörnsten i det slott av naturupplevelser, ”Vores natur”, som DR vill bjuda användarna på under året.

Påsken innebär nämligen också starten på fototävlingen ”Vis os vores natur”, i tillägg till premiären av “Vilde, Vidunderlige Dyr” på Ramasjang.

På DR.dk finns redan tjänsten ”Din natur”, där användarna kan välja bland otaliga tips på naturupplevelser i den egna regionen.

”Ambitionen med DR:s natursatsning är att danskarna ska utforska, återupptäcka och bli klokare på Danmarks natur och djurliv. DR har många naturinnehåll, både på radio, tv och digitalt. Det största bidraget från DR är naturserien ”Vilde, Vidunderlige Danmark”, som förhoppningsvis både ska fascinera och väcka vår nyfikenhet”, säger Henrik Bo Nielsen, direktör för DR Kultur, Børn og Unge.

DR har i satsningen gått samman med organisationerna Friluftsrådet, Naturstyrelsen samt Danske Naturhistoriske Museer.

”Därmed har det skapats en stark expertgemenskap, som kan bana väg för långt fler naturupplevelser för befolkningen – och därmed förlänga tv-upplevelsen väsentligt, säger Nielsen.


Emmy till NRK:s nordiska samproduktion

6.4.2020

Glädjande nyheter för NRK och nordiskt barndrama! ”Lik meg” tog hem en Emmy nyligen, i kategorin Kids: digital.

Första säsongen av serien, som samproducerades via Nordvision tillsammans med DR, SVT och Svenska Yle, handlar om vänskap, att lämnas utanför, och om mobbning och jakten på popularitet. Därefter har det också kommit en säsong två och tre.

Hildri Gulliksen, chef för NRK Super, säger att redaktionen är jättestolt över att deras innehåll värdesätts ute i världen.

”’Lik meg’ vann digitalkategorin i Japan Prize, och nu en Emmy. Det är ju extra flott. Serien har en viktig, men också ganska tung tematik, ett manus som upplevs som sant och äkta, och väldigt talangfulla unga skådespelare – som visar sig vara ett bra recept”, säger hon.

Anti-mobbningsombud i Norge använder serien i sin rådgivning till lärare, och den har också skapat mycket engagemang från målgruppen.

”Jag är väldigt stolt över NRK Supers medarbetare, som nu vunnit Emmy-pris fyra av de senaste fem åren. Vilket gäng!”, säger Gulliksen.