Nytt intensivt år drar igång i Nordvisionsamarbetet

År 2020 kommer att bjuda på fler pitchar, mer kunskapsutbyte, och ytterligare stora, strategiska val inom nordisk public service. En viktig del av samarbetet utgörs av de nordiska mötena, och först ut i år är cheferna för sociala medier.

Tuija Aalto, till höger, i samspråk med andra deltagare under Nordvisions Socal Media Academy i Stockholm senaste år. Foto: Tommy Nordlund

Den 20 och 21 januari träffas sociala medier-cheferna hos Yle i Helsingfors.

”Vi utbyter information och erfarenheter inom utgivningen, och ser på närvaron på de olika plattformarna”, säger Tuija Aalto, Yles chef för sociala medier.

Hon säger att kontakten med de nordiska kollegorna spelar en viktig roll, inte minst för att utmaningarna på många områden är desamma.

”Även den samhälleliga rollen är motsvarande för de nordiska bolagen, och därför är situationen inom public service, och de lösningar och avgöranden som är aktuella där, mer intressant än situationen på marknader längre bort, eller i organisationer som fungerar på annat sätt. De insikterna kan vi dessutom ta till oss på öppna seminarier”, säger Aalto.


Nya idéer från nordiska kollegor

Aalto hoppas att mötet i Helsingfors ska bjuda på kontakter till nya kollegor, bland mycket annat.

”Jag hoppas också att jag ska få lite nya idéer gällande sättet vi arbetar på, och hur vi förverkligar våra strategier med hjälp av sociala medier.”

Tuija Aalto ser flera stora frågor på området, som med säkerhet kommer att bli föremål för diskussion under det nya året.

”Det handlar om vilka praktiska följder det kommer att ha för olika plattformar, när USA med hot om böter hindrar insamlingen av data för under 13-åringar. Nu till exempel för Youtube tittar vi på följderna av COPPA-lagen (Children’s Online Privacy Protection Act), hur mycket räckvidden minskar i och med den, och hur interaktionen tas bort i anslutning till innehåll riktat till barn.”


Stora influenser från nya plattformar

TikTok, som seglat upp som en favoritplattform för yngre användare, kommer också att ta mycket fokus.

”TikTok, som ägs av kinesiska Bytedance, och dess roll som utgivningsmiljö, kommer säkert att vara ett samtalsämne, men också livestreaming överhuvudtaget, inte minst Amazons Twitch och dess väldiga roll i unga mäns medieanvändning”, säger Aalto.

Efter sociala medier-chefernas möte följer en intensiv mötesvår även för Nordvisions övriga samarbeten.