Nyt regionalt TV-samarbejde på vej i Sydøsteuropa

Det sydøsteuropæiske nyhedsudvekslingssamarbejde ERNO har en ambition om at udvide samarbejdet til nye områder.

Et sydøsteuropæiske ”Nordvision” ser snart dages lys. Det regionale nyhedssamarbejde i denne region, ERNO, har Nordvisionssamarbejdet som forbillede. Derfor var Nordvisionssekretariatet inviteret med, da 11 public service tv-stationers dokumentarenheder mødtes i Split i Kroatien til deres første workshop.

Mere og andet end nyhedsudveksling

Det sydøsteuropæiske nyhedsudvekslingssamarbejde ERNO, som er et partnerskab mellem de tidligere 7 jugoslaviske republikker og Albanien, Rumænien, Bulgarien samt Ungarn, har en ambition om at udvide deres samarbejde til også at samproducere og udveksle andet indhold end nyheder.

Nordvision er forbilledet

ERNOs forbillede for tv-samarbejde mellem flere lande er Nordvision. Derfor har NVS indenfor de sidste 2 år ved flere lejligheder rådgivet ERNO i opbygningen af et sådan partnerskab. Nu er det lykkedes ERNO med midler fra UNESCO at starte et dokumentarsamarbejde op mellem dokumentarenhederne i Sydøsteuropa.

Stort behov for ”gratis” public service indhold

Da de 11 dokumentarenheder mødtes i Split i Kroatien d. 4. og 5. juni 2009 var det tydeligt at dokumentarenhederne lider under voldsomme økonomiske problemer, men også har et stort ønske om at samarbejde og udnytte samarbejdets synergi til at blive endnu bedre til at producere betydningsfulde og interessante dokumentarer.

Ligeledes er behovet for ”gratis” public service indhold udtalt hos de fleste tv-stationer i denne region. Derfor forsøger ERNO nu at få gang i en systematisk program-udveksling efter nordisk mønster.

Historie og kultur

Historie, kultur, og miljøudfordringer var blandt emnerne i de programmer, som tv-stationerne tilbød hinanden, men bl.a. også et dokumentarprogram fra Radio-television Serbia om drabet på den tidligere serbiske præsident Zoran Djindjic, som blev dræbt i 2003 efter at have overtaget præsidentposten efter Slobodan Milosevic.

Læs mere om ERNO: http://www.erno.tv/main.htm