Nya utnämningar i Yle

Marit af Björkesten har valts till ny direktör för Svenska Yle. Samtidigt fattade Yles styrelse beslut om att Ismo Silvo övertar Olli-Pekka Heinonens jobb som direktör för utgivningen.

Marit af Björkesten efterträder Annika Nyberg Frankenhaeuser som i dagarna inleder sitt jobb som mediedirektör i EBU. Heinonens plats som direktör för utgivningen blev i sin tur ledig efter att denne lämnar Yle för att bli statssekreterare för premiärminister Jyrki Katainen.

Marit af Björkesten jobbar för tillfället som biträdande chefredaktör på den svenskspråkiga dagstidningen Hufvudstadsbladet. Hon är samtidigt chef för ledarredaktionen på tidningen där hon jobbat sen början på 90-talet.

Då hon tillträder på Yle blir hon samtidigt ansvarig redaktör för allt innehåll på svenska från och med den 1 mars.

– Marit af Björkesten har gedigen erfarenhet av mediebranschen och samtidigt också en bred kontaktyta i det finländska samhället. Hon är inte bara en erfaren journalist, utan också skicklig på att leda människor, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen till Yles svenska nyheter.

– Marit är en framtidsinriktad person som är med och bygger upp ett tvåspråkigt Finland. Hon kommer att ha nya värdefulla synvinklar om förändringar i medieanvändningen med sig i bagaget då hon kommer till Yle, konstaterar Kivinen vidare.

Silvo byter stol

Ismo Silvo är i sin tur för tillfället direktör för Yles produktion. Före det har han bland annat varit strategi- och utvecklingsdirektör för Yle samt varit programdirektör för både Yle Teema och Yle TV1. Han har också under en lång tid haft olika uppdrag inom EBU och är också bekant med Nordvisionssamarbetet.

-Ismo Silvo har varit med om att utveckla public service såväl i Finland som inom EBU under en lång tid. Han har en exceptionellt bred erfarenhet av branschen och har public service i själ och hjärta. Som tidigare tv-chef vet Ismo vad finländarna förväntar sig och som strategidirektör hade han en central roll då Yles nuvarande organisation skapades. Flytten till den krävande posten som direktör för utgivningen kommer därför att gå smidigt, säger Lauri Kivinen till Yles svenska nyheter.