Ny P1-chef: “Viktigare än någonsin att skapa förståelse”

Det är förändringarnas tid, och DR:s nya chef för P1, Nikolai Thyssen, ser det som en fantastisk chans att precis nu få kliva in och vara med till att sätta kursen för P1. Detta och annat har vi uppmärksammat under veckan.

Förändringar med möjligheter. DR har ny P1-chef från den 1 januari. Foto: DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.Nikolai Thyssen. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

Ny P1-chef tar över i förändringarnas tid
 

Den första januari tar Nikolai Thyssen över som chef för DR:s talradio P1.

Han tar över en innehållshelhet som det redan nu går bra för. P1 står starkt både i broadcast och i podcastvärlden. Thyssen pekar till exempel på framgångarna med den förhållandevis nya nyhetspodden ”Genstart”, som nyligen utsågs till Danmarks bästa nyhets- och aktualitetsprogram under galan Prix Radio.

Det är förändringarnas tid, och Nikolai Thyssen ser det som en fantastisk chans att precis nu få kliva in och vara med till att sätta kursen för DR P1.

”Vår gemensamma offentlighet är under förändring. Debatten är polariserad, och gamla auktoriteter utmanas, medan nya ropar högt i deras ställe. Kultur och identitet är i stigande grad ett individuellt val, och det är därför viktigare än någonsin att vi har möjlighet att förstå de stora förändringar som formar oss som individer, och möjlighet att mötas kring den kultur som definierar oss som gemenskap. Det är uppgiften för P1, och jag kan inte föreställa mig en mer privilegierad uppgift att kasta mig över”, säger han.

Thyssen kommer närmast från ställningen som chef för nyheter och Dr.dk i DR Medier.Trängsel i liftsystemet i Alperna. Foto: DR.

Kommande serie undersöker dansk reaktion på coronautbrottet
 

Vad gör du då coronapandemin hindrar dig från att intervjua en central källa för din undersökande dokumentär?

Svaret på det vet Steen Jensen, dokumentärchef på DR – för scenariot är hämtat ur arbetet med den nu aktuella ”Alpebyen der lukkede Danmark”.

Tack vare det nordiska samarbetet kunde intervjun genomföras på plats. Nu är arbetet i full gång med en ny programserie, som ska undersöka nedstängningen av Danmark i våras.

Där vill DR gärna intervjua Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

“Vi får hjälp av våra kollegor på SVT, och vi kan få tillgång till svenskarnas material med Anders Tegnell, om det skulle bli nödvändigt”, säger Steen Jensen till Nordvision.


Ansökningsrundan för Nordvisionsfonden över för denna gång
 

Torsdagen var sista ansökningsdag för höstens runda av projekt för Nordvisionsfonden. Styrelsen håller sitt möte den 26 november för att gå igenom de inkomna ansökningarna. Besked ges till projektägarna kort därefter.

Nordvisionsfonden stöder årligen en lång rad nordiska public service-projekt i såväl utveckling och research som samproduktion.

Du hittar förteckningen över senast stödda projekt här på Nordvision.org.

Om du har frågor kring ansökningsprocessen är du alltid välkommen att kontakta Nordvisions sekretariat.Foto: Mastiff.

DR:s storslagna naturserie såld till världen

Hela året bjuder DR användarna på ett storslaget naturtema. En betydande del av det här består av serien ”Vilde vidunderlige Danmark”, som visades i Danmark i våras.

Intresset för serien har varit stort i utlandet, och efter mässan Mipcom i oktober står det nu klart att den danska naturen kommer att kunna ses i hela Asien såväl som i en lång rad europeiska länder – häribland Tyskland och Frankrike.

Varje del i serien koncentrerar sig på en skådeplats för djurlivet; skogen, sjöarna, vattendragen. Skådespelaren Lars Mikkelsen har gett sin röst åt serien.

”Miljoner av tittare i hela världen kommer nu att kunna se att det inte bara är på Serengetislätten och i Amazonas djup som det finns djurdramatik, utan att den ‘sorte sol’ vid Vadehavet och brunstiga kronhjortar som kämpar mot varandra också kan bjuda på spektakulära scener och överraskande historier”, säger Erling Groth, dokumentärredaktör i DR Medier.Programpresentatörerna är tillbaka i SVT i december och januari. Anna von Rosen, Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Fortsatta specialsatsningar från SVT under coronahösten
 

Coronan fortsätter att påverka människors liv i allra högsta grad runtom i Norden. För SVT blev erbjudandet med hemgymnastik omåttligt populärt bland tittarna under våren.

Nu lanserar SVT ett syskonprogram – ”Slappna av med Ulrika” – där fysioterapeuten Ulrika Cassel hjälper användarna med avslappningsövningar.

”Hela säsongens avsnitt kommer samtidigt att publiceras på SVT Play för de som inte kan vänta en vecka, och förhoppningsvis kan programmet bidra till att minska oron och stressen. Vi fortsätter också med en mix av utbud under dagtid på vardagarna som vi hoppas ska gillas av hemmasittarna”, skriver Eva Beckman, programdirektör, och Jan Helin, mediedirektör.

SVT fortsätter också med granskningen av coronapandemin. Direktrapporteringen på Svt.se har hittills genererat över 100 miljoner besök.

”Helgstudion” fortsätter på veckosluten, och en ny form av julkalender presenterar 24 ”musikluckor” i december, där artister framför en låt och ger en hälsning till publiken.