Ny ordførende: Vi er i konkurrence med verdens bedste

NRKs mediedirektør Øyvind Lund er fra 1. januar 2019 tiltrådt som ny ordførende for Nordvision. I dette interview fortæller han om sit syn på konkurrence, teknologiudviklingen, public service-medier og om retningen for Nordvisionssamarbejdet de kommende år.

På det seneste møde for de nordiske mediedirektører i Stockholm den 30. november 2018 vedtog man, at Øyvind Lund overtager ordførerskabet efter Marit af Bjørkesten (direktør i Svenske Yle), som har været ordførende i perioden 2016 – 2018.

Indhold, publicering og teknologi

Netop tilbagevendt fra en periode som fungerende teknologidirektør, ser Øyvind Lund endnu klarere behovet for et endnu tættere og styrket samarbejde på tværs mellem indholdsproduktion, publicering og teknologi.

Øyvind Lund fortæller:

”Indholdsproduktion og publicering hænger efterhånden tættere og tættere sammen med teknologi. Mange nye indholdssatsninger kræver, at indhold og teknologi tænkes sammen fra starten, og det kræver andre måder at arbejde på end tidligere. Dette er både spændende, men også krævende for en medieudbyder. Samtidig mener jeg, at det er vigtigt, at vi public service medier formår at fokusere på ressourcer og opmærksomhed på, hvad der er vores kerneforretning, således at vi står stærkere i konkurrencen med de store internationale aktører. Og i den sammenhæng tror jeg, at vi i Nordvision har et større samarbejdspotentiale end vi udnytter i dag når det gælder teknologiområdet”.

Vi måler os med verdens bedste

Øyvind Lund mener, at man som public service-udbyder må finde sig i hele tiden at være til debat, og at der også følger et stort ansvar for NRK hele tiden at kunne tilpasse sig befolkningens brugsmønster og foretage de nødvendige ændringer i virksomheden.

Kampen om folks tid og opmærksomhed har aldrig været større. Derfor må de historie vi fortæller kunne skille sig ud i konkurrence med verdens bedste.

Public service-bolag i Norden har store udfordringer, men også store styrker, siger Øyvind Lund.

”I en tid, hvor falske nyheder og øget skepsis over nyheder om hvad der egentlig er sandt eller falsk, der tror jeg, at Public serviceudbyder kan spille en vigtig rolle som en fælles arena med stor troværdighed og tillid. Det kræver at vi håndtere denne opgave klogt, og det kræver tilsvarende en klog håndtering fra de politikere, der sætter vores rammer, og som altid skal huske at understøtte vores redaktionelle uafhængighed”, siger Øyvind Lund.

Desuden må public service udbyderne til stadighed formå at være relevante og blive brugt af mange.

Øyvind Lund fortæller:

”Kampen om folks tid og opmærksomhed har aldrig været større. Derfor må de historie vi fortæller kunne skille sig ud i konkurrence med verdens bedste. Det stiller stadig højere krav til kvaliteten af det indhold, vi laver”.

Nordisk samarbejde som virker

Øyvind Lund har gennem de seneste 4 år selv deltaget i Nordvisionssamarbejdets besluttende organ NV – mødet, og sit indtryk af samarbejdet beskriver han således:

”Nordvisionssamarbejdet er efter min mening det bedste eksempel på nordisk samarbejde, der rent faktisk virker. Gennem samproduktion, indholdsudvikling og deling af strategisk viden hjælper vi hinanden med at styrke den nordiske kultur på tværs af landegrænser. I en tid, hvor globale aktører tager et stadig stærkere greb om brugere, formår vi at levere relevant og attraktivt indhold, skabt i en nordisk sammenhæng. Det er vigtigt både for nordisk sprog og kultur, og vi har nu så mange gode eksempler på, at godt fortalte historier kan leve godt i alle de nordiske lande.”

I følge Øyvind Lund går vi ind i en periode med en endnu stærkere konkurrence fra udenlandske aktører, samtidig med, at den teknologiske udvikling vil fortsætte med at forandre brugernes medieadfærd.

Det kan forandre Nordvisionssamarbejdet:

”Måske er vi kommet til det punkt, hvor vi endnu tydeligere skal fokusere på de serier, vi roducerer sammen, og se på antallet af programmer vi udveksler, for at sikre endnu stærkere indholdsinitiativer i fremtiden med god finansiering og tilhørende gode rettigheder tilpasset et nordisk marked. Jeg vil meget gerne se, at vi i de kommende år kan få flere såkaldte ”dobbelt fudtræf ” i en nordisk sammenhæng. Altså så mange programmer og serier, i mange genrer, der går godt både på flow tv og på play i flere nordiske lande”, siger Øyvind Lund.