Nu når de bästa historierna hela Norden

Oavsett om du läser public service-innehåll i Aarhus, Åbo eller Årsta – du har sannolikt tagit del av historien om den norska spelfantasten Mats, vars liv online blev känt i familjen först efter hans död. NRK lyckades med att skapa ett innehåll för hela Norden. Nu vill Nordvisionsamarbetet upprepa framgången, många gånger om.

Den norska gamern Mats dog inte ensam, trots hans föräldrars farhågor om det.

Den berörande historien publicerades först av NRK. Sedan gjorde DR sin version av den. Och Yle. Och SVT. Och Svenska Yle.

Siffrorna talar för sig. Det här var ett innehåll som sprängde alla landsgränser. Antalet sidvisningar Norden över räknas i miljontal. Hos Yle träffade historien om Mats den målgrupp som bolaget anser vara svårast att nå på nätet: Unga kvinnor. Även brittiska BBC publicerade artikeln på sin plattform.

Det här är ett exempel på hur det nordiska public service-samarbetet ger användarna tillgång till det bästa innehåll som varje land har att ge.

Ett annat är Svenska Yles artikel om en revolutionerande finsk textiluppfinning – ett innehåll som NRK sedan kunde publicera för sin publik på norska.

 

Nätverk utvidgar online-samarbetet

Nordvision-nätverket Front Page Editors befinner sig i stormens öga. De träffas, delar med sig av sina viktigaste erfarenheter av digital publicering, jämför siffror och funderar på framtiden.

”Det är viktigt att vi lär oss av våra kollegor i de andra nordiska länderna. Som public service-medier har vi mycket gemensamt, och kan utväxla erfarenheter som vi inte delar med de kommersiella medierna. Eftersom vi inte är konkurrenter så kan vi utbyta både erfarenheter och innehåll helt fritt, till nytta för alla”, säger Anders Raahauge Hvass från DR.

Nu har nätverket tagit samarbetet ett steg vidare: Möt Magne Hansen.

Han kommer från en tjänst vid förstasidesdesken på NRK.no. Nu är han Nordvisions första koordinator för den digitala publiceringen.

”Jag visste inte exakt vad jag gav mig in på när jag tog emot jobbet, men jag tackade ja med glädje. Jag vill se om vi kan ta en del sidor av samarbetet längre än vad vi vanligtvis gjort”, säger han.


Magne Hansen, NRK.

Bästa möjliga start på samarbetet

Nu är han igång med arbetet, och har träffat alla bolagens representanter.

”Alla är lite olika och har sina egna utmaningar. Men man förstår varandra. Jag tror att det finns mycket att hämta också när det gäller erfarenheter – inte bara konkret innehåll”, säger Hansen.

Men, vi återkommer ändå till innehållet. På sätt och vis fick det nya koordinatorsamarbetet en smakstart. NRK levererade en historia som tog fart runtom i Norden. Alla ville ta del av reportaget om Mats.

Magne Hansen tror att förklaringen till det är enkel.

”Alla människor älskar goda historier. Historieberättandet är det vi inom public service levt av hela tiden. Att få det att fungera på nätet också är viktigt”, säger han.

 

FAKTA: Digitalkoordinatorn

  • Koordinatorrollen innehas som den första någonsin av Magne Hansen vid NRK i Oslo.

  • Uppgiften är att vara i ständig kontakt med bolagen, och identifiera möjliga gemensamma onlineinnehåll

  • Koordinatorn möts online med bolagens redaktioner varje vecka

  • Uppdraget löper under tre månader

  • Förhoppningen är att rollen i fortsättningen ska rotera mellan bolagen

 

TV har fått sällskap av online

Inom Nordvision har TV-innehåll utväxlats och samproducerats med framgång i 60 år.

För Magne Hansen ligger en stor del av uppdraget i att få fram vikten av att göra samma sak med de bästa online-innehållen.

”Vårt uppdrag är att göra innehåll i världsklass, och då kommer vi längre genom samarbete. Jag vill få redaktörerna att automatiskt tänka på de andra länderna – att de ser vinsten i att vi jobbar tillsammans, och hur många deras historier faktiskt kan nå. Vi ska jobba för att public service ska kännas oumbärligt för publiken”, säger han.

Magne Hansen innehar sin nya roll i tre månader. DR:s Anders Raahauge Hvass är hoppfull över det breddade samarbetet.

”Jag ser fram emot att få se om vi kan lyckas bli ännu bättre på att utväxla konkret innehåll”, säger han.