Nu kommer DR:s universum för de yngsta

I april nästa år lanserar DR Minisjang, ett helt eget universum för 1-3-åringar. DR gör också sin hittills största satsning på animerat innehåll, då en ny danskproducerad serie är på gång. Läs mer i veckans public service-nyheter.

Minisjang blir DR:s utbud för de yngsta. Foto: DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


DR lanserar nytt universum för de yngsta

18.9.2020

I april nästa år lanserar DR Minisjang för 1-3-åringar. Minisjang blir ett helt eget universum på playtjänsten DRTV, och därtill får innehållet för de yngsta en egen app.

Med Minisjang kommer DR:s uppställning av utbud för barn att täcka hela barnpubliken, från ett år och upp till 14, med tre specifika målgrupper.

Omkring hälften av barn under tre år i Danmark ser på streamat innehåll varje vecka, inte minst från DR och Youtube.

”Det är viktigt, när vi nu vet att de yngsta barnen har en stor användning av media, att vi säkrar ett public service-utbud som är specifikt riktat till dem. Vår distinkta och berättigade plats på marknaden är att vi vill vara de som känner danska barn bäst. Inte bara som en algoritm i en internationell streamingtjänst, men hela barnet och barndomen år 2020”, säger Morten Skov Hansen, chef för barnbranden i DR.

Han berättar att DR tagit hjälp av bland andra en kognitiv psykolog i utvecklingen av Minisjang, så att innehållet med sina figurer ska ta barnens utveckling i beaktande.

Efter att DR tidigare i år begärt anbud på produktionen av bolagets hittills största animerade serie, så har Sparre Productions knutits till projektet. ”Team Nugget”, som serien heter, går nu i produktion.Foto: SVT.

Emmy Kids uppmärksammar SVT och Yle

17.9.2020

SVT:s serie för barn, ”Världens hemskaste sjukdomar”, kan ta hem pris på International Emmy Kids Awards. Serien är nominerad i kategorin ”Factual & Entertainment”.

I serien låter programledaren Erik Ekstrand två barn prova på hur det var att vara smittad av några av världshistoriens värsta farsoter.

”Det här programmet är verkligen infotainment på världsklassnivå, så det känns enormt bra att få ett slags kvitto på det. Delta studios med Johan Andersson och Ulric Nilsson i spetsen, har tillsammans med oss jobbat hårt på att utveckla innehållet för att hitta en tonalitet och faktanivå som kan attrahera både vuxna och barn, vilket naturligtvis är en stor utmaning”, säger Johanna Gårdare, programchef på SVT Barn.

Säsong två har premiär den 4 oktober.

Även Yles nya animerade serie om Mumindalen, producerad av Gutsy Animations, är nominerad till en Emmy Kids, i animationskategorin.

Prisceremonin, som sker digitalt i år, ordnas den 14 oktober.RUV:s serie The Minister. Foto: RUV.

Många Prix Europa-nomineringar till nordisk public service

16.9.2020

Listan över nordiskt public service-innehåll som är nominerat till årets Prix Europa är omfattande. Här finns inte minst många nomineringar till nordiskt drama, där Nordvisions medlemsbolag samarbetar på flera håll.

NRK:s ”22. juli”, Yles ”Peacemaker” och RUV:s “The Minister” är alla en del av dramasamarbetet N12, som säkrar att den nordiska publiken får ta del av tolv nya dramasatsningar per år. Nu kan de nämnda serierna också bli vinnare av Prix Europa.

För SVT:s del är bland annat framgångsrika ”Kalifat” nominerad.

Sveriges Radio är nominerat hela tio gånger i fyra olika klasser det här året. Den digitala kampanjen #klaracorona är ett innehåll som kan vinna pris.

”Coronan präglar ju också nomineringarna med bland annat vår digitala kampanj #klaracorona, en samlingssida där vi lyfter positiva idéer och lösningar som kommer fram ur krisen, samt vår digitala Valborgskör som bestod av över 700 sjungande bidrag från våra lyssnare. Nu håller vi tummarna för Sveriges Radio när galan går av stapeln i oktober”, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

Vinnarna avslöjas den 27 oktober. Prix Europa, som firar europeiskt innehåll och den kulturella bredden i detta, ordnas den 18-25 oktober i Potsdam.Foto: Mattias Ankrah/SVT.

Tittarrekord för SVT:s sommarlov

15.9.2020

”Sommarlov” var hela SVT:s mest sedda program online under den gånga sommaren.

Hittills i år har serien samlat över 23 miljoner starter på SVT Play, och varje avsnitt har i genomsnitt haft 122 400 tittare online.

”Responsen från våra tittare och deras föräldrar har varit massiv och det har varit otroligt påtagligt hur samlande ’Sommarlov’ faktiskt blivit, fast vi i år inte kunnat samla publiken fysiskt i vår Sommarlovspark som tidigare. Jag syftar på den kollektiva upplevelsen hos Sveriges barn, som tar med sig konceptet in i vad jag vill kalla en typ av folkfest, som brett ut sig på badstränderna, lekplatserna, kalasen, sjukhusen, förskolorna, skolorna, fritids och i hemmen. Jag är rörd av denna Sommarlovslek som aldrig tycks ta slut”, säger Anna-Maria Nildén, projektledare för ”Sommarlov”.

SVT har lyckats skapa ett helt universum kring klassikern ”Sommarlov”, som numera har ett liv också utanför sommarmånaderna i formen av ”Saibo 3.0” och ”Sommarskuggan: Skuggornas dal”.

Samtidigt meddelar SVT att planeringen för nästa års upplaga av huvudprogrammet redan är i gång.

https://omoss.svt.se/arkiv/nyhetsarkiv/2020-09-11-sommarlov-slog-tittarrekord.html