Nu Borgens tur att få en BAFTA

För andra året på följd var det en DR-serie som blev vald till ‘Bästa Internationella Dramaserie’ då BAFTA-prisen delades ut i London. Efter att Forbrydelsen vann titeln ifjol var det nu Borgens tur att kamma hem segern.

Det som gör det hela än mer anmärkningsvärt är att också Forbrydelsens andra säsong var en av de nominerade kandidaterna till priset i år. De övriga nominerade var 20th Centurys ‘Modern Family’ och Matchbox Pictures ‘The Slap’.

– Det är så fantastiskt. Vi är väldigt glada och stolta över att få ett av världens finaste tv-priser. Det överträffar faktiskt våra vildaste förväntningar. Med Borgen har Adam Price och resten av teamet bakom lyckats skapa ett dramatiskt verk om dansk politik, som både danskar och tv-tittare i utlandet kan identifiera sig med. Borgen är resultatet av ett gigantiskt lagarbete och det här priset går till alla som varit involverade i projektet, säger Borgens producent Camilla Hammerich i en kommentar till DR.

Seriens huvudförfattare Adam Price och huvudrollsinnehavare Sidse Babett Knudsen var bland dem som fanns på plats i Royal Festival Hall i London och tog emot priset i den direktsända galan.

Fiktionschef Nadia Kløvedal Reich säger att det är fantastiskt att DR med Borgen följer i kölvattnet av Forbrydelsen och för andra året på raken kan göra sig gällande i konkurrensen om att vara bästa tv-serie i kamp med USA.

– Det vittnar om väsentligheten i att ha en fiktionsavdelning som skapar ramarna för en kontinuitet i utveckling och produktion av tv-serier. Borgen representerar mod och vilja att att berätta en vederbörande historia om danskarnas liv – politiskt såväl som privat – och gör det på ett underhållande sätt som når ut också utanför Danmark. Bafta är det enda stället där vi konkurrerar med tv-seriernas hemland USA och det gör det hela än mer attraktivt, säger Kløvedal Reich till DR.

Borgen är produceras av DR tillsammans med SVT, NRK och Yle Fem och har fått stöd från Nordvisionsfonden. Den andra säsongen går som bäst i Sverige, Norge och Finland, medan den tredje säsongen kommer att visas i DR1 och på DR HD nästa år.

Källor: Pressartikel skriven av Louise Brincker