NRK:s nya serie fick fullt nordiskt stöd: ”Historien är en juvel”

Många nordiska projekt får positiv backning under Nordvisions pitchtillfällen. Men när NRK presenterade sin serie ”The Odd Little Army” så blev det full pott – alla länder ville vara med som samproducenter! Serien, som följer den mycket omtalade familjen Nerdrum, med den kända konstnären och pappan Odd i spetsen, kommer också att ge en inblick i ett liv som inte liknar något annat.

Sonen Bork i full sving. Foto: NRK.

”Att få berätta den här historien är en ’once in a lifetime-chans’!”

Projektledaren Kristin Rosenløw Eeg på NRK är befriande tydlig i sitt budskap om hur unik den kommande produktionen ”The Odd Little Army” är.

I sex avsnitt ska tittarna på nära håll få följa familjen Nerdrum – föräldrarna och fyra vuxna barn.

”Familjen är helt unik i den förståelsen att de lever med ideal som är 2000 år gamla. Var och en av dem lever som krigare i denna armé för att kämpa för det klassiska livet”, berättar Kristin Rosenløw Eeg.

Pappan Odd har redan gjort stor succé som konstnär, både i Norge och på den internationella arenan.

”Han har haft många krig”, som Rosenløw Eeg säger.

Varje gång vi tillbringar tid med familjen så tänker vi att det här nästan är för bra för att vara sant

Ingen kontakt med media under lång tid

NRK har redan i förarbetet fått svettas en del för att säkra den nära tillgången till familjen. Odd Nerdrum har inte talat med pressen på omkring 15 år, berättar Kristin Rosenløw Eeg.

Hon tillskriver framgången med just det här projektet en del tur, i kombination med att barnen nu ska skapa ett museum om och kring pappa Odd. Där kan publiciteten förstås bli en tillgång.

Hur görs då en serie, som tack vare det breda stödet i Nordvision också ska fungera nordiskt, om en familj som lever enligt så säregna principer?

”Vi har en väldigt tydlig vision om att göra en serie om konst, och kärleken till konsten, och som följer familjen tätt. Den ska handla om livet och relationen familjemedlemmarna emellan. Därtill ska det vara en dokumentär om det att leva motströms”, räknar Kristin Rosenløw Eeg upp.

Skymning kring gården i Norge där familjen bor. Foto: NRK.

En familj som är av en annan tid

Att leva på sidan av samhället är något av det som fascinerar henne mest med familjen Nerdrum.

”De är så spännande människor, de är ju inte av vår tid. Väldigt många i den tid vi lever i är likadana. Men, de här människorna delar visioner om hur de vill leva. Du har sex fantastiska karaktärer. Varje gång vi tillbringar tid med familjen så tänker vi att det här nästan är för bra för att vara sant”, säger Rosenløw Eeg.

Vi har alla något att lära av familjen, säger hon. Redan det att se någon som verkligen dyrkar ett helt annat sätt att leva är givande.

”De talar om kärlek, om att lida, om melankoli… Att livet inte ska levas linjärt utan cirkulärt. Det finns massor av djup i det de talar om”, säger Kristin Rosenløw Eeg.

Foto: NRK.

En unik juvel för hela Norden

Hon sticker inte under stol med att det kan dyka upp utmaningar. Serien kretsar kring en familj som är van att, som Rosenløw Eeg uttrycker det, ”stå i kriget”, och kämpa för det som de tror på. Om de inte uppskattar det arbete NRK gör så kan det nog utvecklas en kamp om serien också.

När de nordiska partnerna sa ett klart ”Ja” till produktionen under vårens kulturpitch, så sköljde en våg av glädje över projektmedlemmarna.

”Jag tänker också att de som sitter med och hör pitcharna själva är smarta, duktiga berättare. De känner igen något unikt, en bra historia. Här har vi verkligen något unikt att erbjuda. Det här är äkta, riktiga människor som kämpar för det de tror på”, säger Kristin Rosenløw Eeg, och tillägger:

”Det är en dramaturgisk juvel!”

Fakta: “The Odd Little Army”

  • Nordiskt stöd genom Nordvision. Samproducenter: DR, SVT, Svenska Yle
  • I produktion nu
  • Planerad publicering: Sex episoder med start i november 2024.
  • En tanke finns också om att avsluta det hela med en julspecial, men den idén är ännu under bearbetning.