NRK:s drama 22. juli prisat för bästa manus

I januari, drygt åtta år efter terrorattentaten i Oslo och på Utøya, lanserade NRK serien 22. juli. Det är en stark nordisk samproduktion, som hittills fångat och engagerat publik och recensenter både i Norge och Danmark. Nu har seriens manus utsetts till årets bästa.

Foto: NRK.

Dramaserien följer människorna som var på jobb under och efter terrorhandlingarna i Norge.

Juryn för det årliga manuspriset Nordisk Film & TV Fond Prize, har nu sagt sitt:

”Drama är ett effektivt verktyg, som bör användas med eftertänksamhet, speciellt när det gäller att skildra verkliga händelser. Juryn blev förbluffad över författarens modiga närmande för att förmedla historien med respekt och samtidigt upprätthålla sin emotionella kärna.”

Priset på 200 000 norska kronor går till Sara Johnsen, som var huvudmanusförfattare för serien 22. juli. Hennes man Pål Sletaune stod för regin.

”Det här priset är till alla som har bidragit till att göra serien. Särskilt till dem som har delat sina historier, och gett oss tilliten”, säger Sara Johnsen till NRK.

 

Hejar på oss som människor

Ivar Køhn, dramachef på NRK, hyllar Johnsen som författare.

”Hon klarar av att skapa situationer och handlingar som får karaktärerna att framstå tydligt, med vilja och dilemman. Men framförallt finns det en humanism i det hon skriver, som gör att vi hejar på karaktärerna – och på oss själva som människor”, säger han.

22. juli är en samproduktion inom Nordvisions dramasamarbete N12. De övriga nordiska public service-bolagen DR, SVT, Yle och RUV gick in och stöttade skapandet av serien.


Manusförfattaren Sara Johnsen. Foto: Louise Bergwall.


Drama i public service kärna

Ivar Køhn menar också att serien ligger i hjärtat av public service-uppdraget.

”Den handlar om oss i vårt samhälle, och den är gjord av kreatörer som ser oss i ögonhöjd. Den vänder sig direkt till oss som enskilda människor och som samfund. Det är en serie som betyder något för oss som tittare. Det är också en serie med en hög risk och stort behov av ansvar och trovärdighet, något som ligger starkt förankrat i ambitionerna för NRK som public service-bolag”, säger Køhn.

DR har lanserat serien i Danmark, med mycket positiva recensioner som följd. Dramat är också tillgängligt för de isländska tittarna genom RUV, och ska visas i Sverige och Finland av SVT och Yle.

”Jag menar att serien har en allmänmänsklig dragningskraft som går ut över händelserna den 22 juli. De reaktioner vi har fått, som också speglas i mottagandet som serien fått i Danmark, menar jag bekräftar att innehållet är universellt och relevant, oavsett vilket land vi bor i”, säger Ivar Køhn.
 


Foto: NRK.


Stort firande av public service-produktioner

Nomineringarna till Nordisk Film & TV Fond Prize blev en hyllning till de nordiska public service-bolagens dramasatsning. Samtliga nominerade serier är producerade av antingen NRK, DR, SVT, Yle eller RUV. Fyra av de fem dramaproduktionerna ingår i samarbetet N12.

”Alla de nominerade serierna är väldigt bra serier, och alla har en hög, internationell kvalitetsnivå. Att alla också är gjorda av, eller i samarbete med, public service-bolag visar vilken betydelse public service har för nordiskt tv-drama”, säger NRK:s Ivar Køhn.

 

Läs mer:
Nationalt traume blev til dramaserieNordisk Film & TV Fond Prize 2020

Vinnare:
22. juli (NRK, N12)

Övriga nominerade:
Pabbahelgar (RUV, N12)
Når støvet har lagt sig (DR, N12)
Paratiisi (Yle, N12)
Kalifat (SVT)


Läs mer om de nordiska drama-samproduktionerna i Nordvisions N12-katalog.