NRK vil også indspille Klassen

Sidste år versionerede SVT 52 afsnit af den danske børnedramaserie ‘Klassen’. Nu følger NRK i svenskernes fodspor og overtager endda svenske og danske manuskripter.


Af: Ib Keld Jensen

Børnedramaserien ‘Klassen’ har haft et solidt tag i sin målgruppe blandt 12-13-årige hos både DR og SVT. Nu planlægger NRK at gøre kunststykket efter ved næste sommer at producere 52 episoder af serien.

“Vi synes, det er et rigtig interessant projekt, som har en særlig kvalitet i forhold til målgruppen. Desuden giver det os en masse muligheder for blandt andet at få kendskab til nye produktionsmetoder, og så har vi behov for egenproduceret norsk drama,” fortæller redaktionschef for NRKs Store Barn-redaktion Cathrine Simonsen.

Hun hæfter sig ved, at det i Sverige og Danmark er lykkedes at producere 40 minutters børnedrama om dagen med en høj production value, og det er en omstændighed, der har vakt særlig interesse hos NRK. Samtidig har både SVT og DR haft særdeles godt fat i målgruppen. Hos DR er man i gang med 5. sæson og har produceret tæt på 200 afsnit af 10-12 minutters varighed.


Klassen som den såg ut på DR. Foto: STV.

Læner sig op ad svensk succes

NRK vil bruge en kombination af danske og svenske manuskripter, når kanalen til næste sommer efter planen indleder optagelserne til serien.

“Vi planlægger at producere 52 episoder med norske børn med afsæt i de svenske og danske manuskripter,” siger Cathrine Simonsen. Hun forventer tilretning af manuskripterne, så de passer til norske forhold, men NRK er endnu ikke så langt i processen, at hun konkret kan sige noget om omfanget af justeringerne.

“Vi har talt med både DR og SVT og fået indsigt i deres erfaringer med at producere serien. I slutningen af november tager vi til Malmø, og der forventer vi at få yderligere detaljer om, hvordan vi kan gribe produktionen an,” fortæller hun.

Planen er foreløbig at gå i luften til september og at sende serien to gange om ugen.

“Det har svenskerne gjort med stor succes, så det forventer vi at læne os op af.”

 
Strenge regler for medvirkende

Serien bliver produceret til online-visning, og det har NRK i forvejen stor erfaring med.

“Vi producerer alt til online, intet til flow. På selve produktionen er der ikke den store forskel, men online giver mulighed for direkte kommentarer, og da ved vi fra de mange netserier, vi har produceret, at moderering er nødvendig.”


NRK:s Cathrine Simonsen. Foto: NRK.

Cathrine Simonsen peger desuden på det særlige ansvar, der følger med i forhold til at beskytte hovedpersonerne i serien. De vil blive voldsomt eksponeret, og derfor har NRK strenge regler om, at de medvirkende ikke må tale om serien overhovedet på deres egne private some-platforme. Desuden kobler NRK psykologer og andre fagpersoner til serien til støtte for de unge medvirkende.

 
Afsæt i hverdagshændelse

Som navnet ’Klassen’ antyder tager serien udgangspunkt i en skoleklasse, som kunne være en 6. klasse. Hver episode tager en hverdagshændelse op. Det kan være en stor alvorlig livskrise som at miste et familiemedlem eller forældrenes skilsmisse. Eller det kan være en akavet situation,  når to piger møder i skole i identiske bluser.

’Klassen’ er oprindeligt et hollandsk format udviklet af produktionsselskabet Tuvalu Media for den hollandske public service kanal AVRO-TROS i 2014. Herfra fik DR gennem et produktionsselskab adgang til de oprindelige manuskripter, som imidlerid var tiltænkt en ældre målgruppe og derfor hovedsalig har tjent som væsentlig inspirationskilde til den danske version.

Børn i målgruppen har i stort tal bidraget til manuskripterne ved at komme med idéer til redaktionen.