NRK fick sin första Emmy

NRK vann sin första Emmy någonsin, då Emmy Kids award utdelades för första gången i New York den 9 februari 2013. NRK Super vann en Emmy med tävlingsprogrammet Energikampen

av Marianna Widmalm

Programmet, som vann i kategorin icke manusbaserat program, är utvecklat av produktionsbolaget Fabelaktiv för NRK Super. Programmet vann i konkurrens med produktioner från USA, Brasilien, Kanada och Thailand.
 
Energikampen är ett populärt tävlingsprogram i vildmarksmiljö, där 11-åringar tävlar i lag mot varandra och mot sina egna rädslor ute i naturen. Programmet har producerats i 12 år och är ett mycket populärt program som visas varje jul och ses av både vuxna och barn i Norge.
 
Sammanlagt 67 länder skickade in sina bidrag till det nyinstiftade Emmy Kids Award i New York och det blev 24 barnprogram i sex kategorier som nominerades till det prestigfyllda priset. NRK var det enda nordiska bolag som nominerades, dessutom med hela tre barnprogram (det enda landet med tre nomineringar).

Energikampen (Energy Survival) – Fabelaktiv / Enova / NRK / Film 3
Leserkorpset (The Reading Band) – NRK
Stikk (Leave Me Alone) – Nordisk Film TV / NRK / SVT / DR / RUV

 
Nils Stokke programredaktør för NRK Super blev väldigt överraskad av nomineringarna i oktober 2012 och när NRK mottog priset i New York i februari sade han till nrk.no:

”Jeg blir særlig stolt av at vi klarer å lage program for norske barn som er i verdensklasse. Det viktigste er at programmene vi lager tar norske barn på alvor, men det er ekstra hyggelig å se at dette også fungerer for et internasjonalt publikum.”

Nils berättade att även utdelningsceremonin blev väldigt spännande: ”Det var en sitrende stemning i salen under utdelingen. Du kunne se på alle at dette betydde noe helt spesielt for dem. Alle som jobber med fjernsyn i hele verden, drømmer jo om å sitte akkurat her hvor vi satt.”

Energikampen är utvecklad och producerad av ett externt bolag , Fabelaktiv, och Nils Stokke hoppas att Emmyn kommer att bidra till att även de externa produktionsbolagen satsar mer på barnproduktion i framtiden.