Norsk ved-tv väckte internationell uppmärksamhet

I mitten på feburari fortsatte NRK sin satsning på slow-tv, nu med en national temakväll omkring ved, som sändes i 12 timmar på NRK2 med start fredag kväll. Och precis som tidigare slow-tv satsningar blev också detta en succé som inte bara väckte uppmärksamhet i Norge utan också internationellt.

New York Times beskriver programmet med orden att det först bestod av folk i parkajackor som högg ved och samtalade lite smått och sen i stort sett var åtta timmar med en brinnande eld.

Det är ingalunda så långt från sanningen heller, men trots det var programmet populärt. Nästan en miljon tittare var inne och tittade på programmet under de 12 timmarna – trots att man gick upp emot bland annat Idol på TV2.

Sändningen startade klockan 20 på fredagskvällen och fram till midnatt var mellan 150.000 och 200.000 tittare inne på sändningen – och totalt nära miljonen alltså. I snitt fick 12 timmars sändningen 60.000 tittare. Det är tre gånger fler än på en vanlig kväll på NRK2.

– Dette er fascinerende seertall på et fascinerende eksperiment, säger analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, till nrk.no.

Det var inte bara i amerikansk press programmet fick omtalelser, utan även The Colbert Report på Comedy Central tog upp den norska fredagsunderhållningen och berättade hur en norsk tv-sändning kring ved slog ut andra norska succéprogram som So you think you can watch paint dry.

Efter det här var andra stora internationella medier som BBC, Time och The Guardian inte sena att haka på och berättade gärna om den senaste satsningen på långsam-tv.

Nasjonal vedkveld är givetvis en fortsättning på tidigare slow-tv satsningar från NRK Hordaland där Hurtigruten – minutt for minutt kanske är den mest omskrivna hittills. Rune Møklebust förklarar den senaste succéen med att det är både ett smalt och brett tema på samma gång.

– Ved er et smalt og spesielt tema samtidig som det egentlig er ganske bredt. Mange har et forhold til ved. Vi så jo hvordan boken «Hel ved» slo an, og det er jo den som har inspirert oss til å lage sendingen, säger Møklebust på nrk.no.

Mer info om programmet på http://vedvedved.nrk.no