Norsk seger i kunskapsformatkonkurrance

Det blev norsk seger i den formattävling de nordiska beställarna utlyste hösten 2012, för att hitta ett nytt kunskapsformat.

av Marianna Widmalm

Undervisningsbeställarna ville ha ett formatkoncept som skulle ge tv-publiken en ny insikt om lärandet, men som till formen skulle vara underhållande och upplevelserikt. De önskade att formatet skulle kunna produceras i flera säsonger och i flera länder i 6-10 episoder och ha en längd på 30 eller 60 minuter.

Allt som allt blev det 32 formatidéer som tävlade, varav sex gick vidare till pitch och kunde tävla om att få utvecklingspengarna från Nordvision.

Beställarna och övriga jurymedlemmar tyckte formatkonkurrancen var väldigt lyckad och alla sex pitcharna som tävlade om förstapriset innehöll många goda idéer för modern kunskapsförmedling och högt public service-värde.

Det blev stor enighet kring beslutet och hela prissumman på 25.000 EUR gick till  Med livet som innsats, som pitchades av Bulldozer Film tillsammans med NRK.  

Anniken Næss, Mediebestiller på NRK motiverar: Med livet som innsats vant fordi det var en tydelig programide som kombinerer kunnkap og læring om fysikk med galskap og underholdning”

Förutom förtaprisvinnaren uppmärksammades två andra programförslag, Memosjekken (NRK) och Fabler/fakta (DR).

Flera länder var intresserade av Memosjekken, och projektet fick därför, efter beslut av NVS tillsammans med jury, också 10.000 EUR direkt från Nordvisionsfonden för utveckling av idéen mot ett format.

Flera länder visade också intresse för DR:s Fabler/fakta, och producenterna uppmanades att söka utvecklingsmedel från den ordinarie fonden för att göra en pilot/dummy som senare kan leda till en samproduktion.

Både Med livet som innsats och Memosjekken ska återpitchas i samband med nästa undervisningsmöte i Köpenhamn 31.10-1.11.2013.