Nordvisions äldsta kultursamarbete

En av de äldsta och fortfarande pågående äkta samproduktionerna i Nordvision är ett musikdokumentärsamarbete som har haft både olika samarbetspartners och titlar under de 11 åren redaktionerna på SVT, DR och NRK har samarbetat. Nu ska programmen även visas i Finland och på Island.

Av Marianna Widmalm

De sammanlagt 53 episoderna som bolagen har samproducerat tills dags dato gör samarbetet till den mest fruktsamma och långlivade samproduktionen inom kulturgenren på Nordvision.

I ”Rock City” pejlade man en speciell stads aktuella musikliv i ett genresammanhang och i ”Hitlåtens historia” berättar man den okända historien bakom en stor internationell hit. 

Ursprungligen startades samarbetet 2004, av tre då existerande musikredaktioner: SVT:s Musikbyrån, NRK:s Lydverket och DR:s Musikprogrammet. Programserien hette då ”Rock City” och var en äkta samproduktion mellan redaktionerna, dvs.  varje bolag gjorde två program men kunde sända sex som alla var nationellt versionerade. Det blev ett mycket lyckat samarbeta, både innehållsmässigt och ekonomiskt.

Serien producerades i fyra säsonger, men sedan ville redaktionerna förnya sig och gick vidare med ett annat samarbetsprojekt. Detta resulterade i ”Hitlåtens historia” (”Moderne Klassikere”, DR) vars första säsong producerades 2009 av de tre bolagen. Från 2011 fortsatte samarbetet enbart mellan SVT och DR som producerade tre säsonger tillsammans. 2015 hoppade DR av från projektet men NRK har fått ett nytt intresse och just nu samproducerar SVT och NRK den femte säsongen av Hitlåtens historia.

 

Late participant – en möjlighet  

Har man missat tåget eller klivit av kan man alltså kliva på vid ett senare tillfälle som samproducent i Nordvisionssammanhang.  NRK blev nu också intresserade av att sända 6 avsnitt av de gamla programmen som SVT och DR producerade tillsammans. Isländska RUV och Svenska Yle hoppade också på tåget och anmälde sitt intresse för att sända 8 episoder var.

Samarbetsformen  kallas för late participant, dvs. ett nordvisionsbolag kan anmäla sitt intresse för en nordvisionssamproduktion i ett senare skede om de bidrar med samproduktionsstöd. Naturligtvis måste alla nordiska rättigheter vara lösta för programmen i sådana sammanhang.

 

En välfungerande samproduktion

SVT har i alla år varit med och samproducerat Hitlåtens historia. Programserien är omtyckt av den svenska publiken och är mycket uppskattad av kritikerna.  Förra året blev SVT:s kulturbeställare intresserad av en helsvensk version som består av enbart svenska men internationella hitlåtar. Första säsongen sändes på SVT våren 2015 och andra säsongen är redan beställd.

Hitlåtens historia produceras av en liten redaktion på SVT Malmö och en av medarbetarna är Håkan Thörn som är reporter/redaktör/producent för serien.  

– Det här nordiska samarbetet går ju långt tillbaka i tiden, då var grunden att NRK, SVT och DR alla hade liknande musikmagasin. Idag är magasinsprogrammen borta men samarbetet består.  Så att det fungerar är ju på något sätt bevisat. Men därmed inte sagt att det är lätt att få det att fungera. Det svåraste är väl att etablera känslan av att man är en redaktion. Vi sitter i olika länder, pratar olika språk och har våra respektive stationers övriga schema och logistik att ta hänsyn till, berättar Håkan Thörn.

Håkan har själv jobbat med programmet från seriens andra säsong och tycker att formatet är så pass tydligt att det är lätt för alla som ska jobba med serien att sätta sig in i hur ett program ska se ut. Dessutom har alla inblandade, oavsett land och bolag, en långvarig erfarenhet av musikjournalistik.

– Hitlåtens Historia är tveklöst det roligaste program jag jobbat med. Att få tid och resurser att grotta ner sig och gå till botten med något är verkligen en ynnest som musikjournalist i dagens läge. Och det hade inte varit möjligt utan Nordvision, så tack för det. 


Den femte säsongen som SVT och NRK samproducerar  kommer att innehålla följande låtar:

“Losing My Religion” – R.E.M  (NRK)

“Walking on Sunshine” – Katrina & the Waves   (SVT)

“Good Times” – Chic   (SVT)

“99 Luftballons” – Nena   (NRK)

“One of Us” – Joan Osborne   (SVT)

“You Raise Me Up” – Josh Groban, Westlife mfl  (NRK)

Serien ska börja sändas oktober/november 2015 både på SVT och NRK.