Nordvision i toppform

År 2018 blev det näst bästa året någonsin för det nordiska public service-samarbetet Nordvision. Det är därmed ett Nordvision i absolut toppform som i år fyller 60 år.

Med sammanlagt 4 912 programavsnitt har det nordiska programsamarbetet Nordvision haft det näst bästa året någonsin.  Resultatet ska ses i ljuset av att public service-medier i hela Europa är under ständigt ökande ekonomisk press samt en stadigt växande konkurrens från internationella streamingaktörer.

Den nya ordföranden för Nordvision Øyvind Lund, mediedirektör i NRK, säger följande om 2018 års resultat: ”I en tid då globala aktörer tar ett allt starkare grepp om användarna lyckas vi leverera relevant och attraktivt innehåll som skapats i ett nordiskt sammanhang.”

Året som gick bjöd på ett nytt rekord för dramasamarbete. Endast under 2018 samproducerades sammanlagt 511 nordiska dramaavsnitt, vilket svarar till 410 timmar nordiskt drama allt som allt.

Det är därmed ett Nordvision i sitt livs form som 2019 fyller 60 år. Under de senaste åren har samarbetet blivit både bättre och mer omfattande. Med fler än 4 500 programavsnitt för femte året i rad sätter man nya standarder för nordiskt samarbete.

Det kan nästan kallas ett diamantbröllop mellan de nordiska public service-bolagen, för precis som i ett äktenskap krävs det tillit och tålamod från alla håll. Och det är just tilliten mellan bolagen som är en av Nordvision-samarbetets stora styrkor. Alla ger och alla får. Ingen håller med ett snett leende räkningen på vem som ger och vem som får mest.

Året som gick bjöd på ett nytt rekord för dramasamarbete. Endast under 2018 samproducerades sammanlagt 511 nordiska dramaavsnitt, vilket svarar till 410 timmar nordiskt drama allt som allt. En av anledningarna till att det blivit ett rekord är det markant ökade samarbetet kring nordiskt drama som kallas ”Nordic twelve”. De nordiska public service-tv-kanalerna samproducerar minst tolv nya nordiska dramaserier varje år. Alla serier finns tillgängliga i tolv månader i alla de nordiska länderna, vilket också är en klar förbättring jämfört med tidigare.

Nya nordiska ungdomsdramaserier stormar också fram nuförtiden. Efter att SKAM blev en sådan jättesuccé har alla partner satsat stort på nya ungdomsdramer, och de har experimenterat över landsgränser och plattformar. Tittarna har mycket att se fram emot – fler än tio nordiska samproducerade ungdomsdramaserier har premiär under 2019.

Under 2018 fokuserade Nordvision inte bara på det konkreta samarbetet om innehåll, utan också på att stärka nätverkssamarbetet och utöka kompetenserna genom kunskapsdelning. Cirka 350 medarbetare från de fem partnerna har träffats på fyra olika fackseminarier: SoMe, Nordic Hack Day, Publiceringshack och Festival of Digital Narratives. Alla fyra seminarier hålls igen under 2019.

2018 blev också året då vi sa farväl till den gamla ordföranden Marit af Björkesten, som är programdirektör i Svenska Yle, och hälsade en ny välkommen, nämligen NRK:s mediedirektör Øyvind Lund.

Mer information kan du få via mejl hrh(AT)dr.dk eller på telefon +45 24 24 83 05, samt i Nordvisions årsrapport som ges ut både i tryckt version och på nätet under vecka 10.