Nordiskt dramasamarbete når nya höjder

Aldrig tidigare har de nordiska public service-bolagen samproducerat så mycket tv-drama som under 2019. I genomsnitt släpptes en ny vuxendramaserie varje månad. Antalet nya dramaserier för både barn och unga ökade också ordentligt. Och utvecklingen fortsätter.

NRK:s Heimebane 2. Foto: NRK.

Read this text in English here (pdf).


De nordiska tv-tittarna kunde under 2019 se mer tv-drama än någonsin förr. Det är vad det nordiska public service-samarbetet Nordvision har kommit fram till och det de presenterar i sin årsrapport.

Tolv dramaserier hade premiär i de fem Nordvisionsländerna förra året. Detta var resultatet av det så kallade Nordic 12-samarbetet, som innebär att de fem public service-bolagen tillsammans ska producera tolv serier varje år och göra dem tillgängliga för streaming i minst ett år efter premiären. Några exempel på serier är NRK:s Hemmaplan 2, DR:s Fräls oss ifrån ondo och SVT:s Systrar 1968.


Alternativ till utländska serier

Under 2020 får likaledes tolv nya dramaserier premiär, bland andra NRK:s 22 juli, finländska Yles nya kriminaldrama The Paradise, SVT:s Dejta, den isländska serien The Minister, och DR:s Når støvet har lagt sig.

”Nordiskt public service-tv-drama har rosats och prisats internationellt under många år. Genom att inleda ett förpliktande, strategiskt samarbete ser vi till att befolkningen i de nordiska länderna får möjligheten att se allt det som både förenar och skiljer oss åt i nordisk kultur, som ett alternativ till de många utländska serierna. Och så kommer det vara i många år framöver”, säger Nordvisions generalsekreterare Henrik Hartmann.


Starkt samarbete kring drama för unga

De unga tittarna har också haft tolv dramaserier att välja bland, och dessutom fem dokumentärserier. Det är en kraftig ökning för samarbetet. Två år tidigare, 2017, producerades nämligen endast två dramaserier för unga.

Det visar också på att public service-kanalerna har lyckats nå ut till den attraktiva unga målgruppen.

”Det är ingen hemlighet att alla tv-kanalerna i Nordvisionssamarbetet länge har haft svårt att locka de unga tittarna. Det är knappast något tvivel om att det var NRK:s succéserie SKAM som visade oss alla att man kan få de unga att se på och streama public service-tv”, menar Henrik Hartmann. Han kan se att utvecklingen fortsätter under 2020 då det redan är 17 nya ungdomsdramaserier på gång.

Detsamma gäller för barndrama. Tretton nordiska barndramaserier och fem animations- och faktaserier blev det innan året var slut.

Läs Nordvisions årsrapport 2019 – 2020 här.

Fakta:

Vuxna (N12): 12 dramaserier – 57 timmar och 51 programavsnitt

Unga: 12 ungdramaserier och 5 dokumentärserier – sammanlagt 82 timmar och 121 programavsnitt

Barn: 13 barndramaserier och 5 animations-/dokumentärserier – 168 timmar/293 programavsnitt.