Nordiske medieforskerdage i DR Byen

Medieforskere fra fire lande holdte Nordiske Medieforskerdage i København i starten af september.

Af Jacob Lyng Wieland

Det er en årlig tilbagevendende begivenhed at medieforskerne fra NRK, SVT, SR, YLE og DR finder sammen for at afholde Nordiske Medieforskerdage. I år foregik arrangementet i starten af september hos DR og havde deltagelse af alle nævnte public service institutioner. Formålet med Nordiske Medieforskerdage er at lave faglig udveksling af mediebrugsadfærd på tværs af de nordiske lande, diskutere metoder og i det hele taget inspirere og dele viden. Nordiske Medieforskerdage er derfor både for
radio-, TV-, net- og mobilforskere fra de nordiske lande.

I år var der talrigt fremmøde hvilket gjorde det muligt at lave sessions selv indenfor mere snævre dele af medieforskningen. I alt var der 32 medieforskere samlet i DR Byens segment 3. Arrangementet skiftede mellem plenum fremlæggelser og diskussioner og sessions med fokus på særlige cases og problemstillinger.  

Første dagen startede ud med country reports fra alle fire lande for at få et overblik over mediebrugssituationen i Norden. Man kunne dog konstatere at selvom antallet af nye TV kanaler er vokset voldsomt indenfor de senere år i de nordiske lande, så er de nordiske public service tv-stationer stadigvæk meget brugte. Desuden kunne man se på tværs af de nordiske lande, at der er vækst i den tid, man bruger på at se tv.

DR introducerede desuden NRK, SVT, SR og YLE til den trendforskningsmetode, som DR Medieforskning anvender til udarbejdelsen af det interne nyhedsbrev Trends & Tendenser i DR. Herefter var der op til tre spor med sessions, der omhandlede alt lige fra måling af radiolytning til hvordan man kan bruge mobiltelefonen til at få tv-seeres umiddelbare reaktion på et program.

Det sidste punkt på fredagens program var dramachef Ingolf Gabold, der var inviteret til at fortælle hvordan DR drama arbejdede sammen med DR Medieforskning og hvordan de arbejdede med livsstilssegmenter. Med udgangspunkt i serien Sommer, som også har været vist på SVT, NRK og YLE/FST, fortalte Ingolf Gabold om den rolle DR medieforskning havde spillet i produktionsforløbet.