Nordiska public service-nyheter – vecka 10

Nordvision samlar nyheter om och från de nordiska public service-bolagen.

Hilde Sandvik leder skandinavisk radiosatsning på NRK. Foto: NRK.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Inställda eller flyttade möten

6.3.2020

Utbrottet av coronavirus, och de reserestriktioner som införts som följd, påverkar vårens planerade Nordvisionmöten.

Här på Nordvision.org hittar du en förteckning över möten som ställts in eller flyttats fram. Den uppdateras fortlöpande.

Du kan också kontakta Nordvisions sekretariat för mer information.


Virala genier har premiär. Foto: Citizen Jane Productions.

Svenska Yle satsar på 13-15-åringarna

5.3.2020

I morgon släpper Svenska Yle de två första avsnitten av det nya barndramat Virala genier på Arenan.

Serien, baserad på boken med samma namn av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, följer Atlas och hans liv som 14-åring i en skolvärld som kan vara både rolig och vansinnig.

Virala genier – en samproduktion genom Nordvision mellan Svenska Yle och SVT – rymmer en hel del humor i sina avsnitt på tio minuter.

”Bokserien (Zoo) har varit framgångsrik och produktionsbolaget Citizen Jane kom med en bra idé på en tilltalande tv-serie. Målgruppen för serien, 13-15 år, är också en grupp som Svenska Yle nu satsar lite mer på”, säger innehållschef Johan Aaltonen till Nordvision.NRK:s programledare Hilde Sandvik. Foto: Helge Skodvin/NRK.

Nytt radioprogram snackar skandinaviskt

4.3.2020

I slutet av mars är det premiär för Norsken, svensken og dansken – ett radioprogram där samhällsdebatten lyfts till nordisk nivå.

Programledare Hilde Sandvik får i varje avsnitt sällskap av Hassan Preisler från Danmark och Åsa Linderborg från Sverige.

Projektet fick produktionsstöd ur Nordvisionsfonden i november förra året, och Hilde Sandvik utlovar nya perspektiv på gemensamma, skandinaviska ämnen.

”För det första är alla samtal både mer intressanta, lärorika och underhållande när vi tar med våra danska och svenska grannar. Nästan alla saker vi diskuterar i Norge har sina paralleller i Sverige och Danmark”, säger hon.

Samtidigt ger programmet en chans att lufta tankarna kring situationen i det egna hemlandet.

”Vi kallar det här vårt panskandinaviska terapirum, där vi fritt kan klaga på våra dysfunktionella familjemedlemmar där hemma”, säger Sandvik.Fler nordiska serier än någonsin för unga

3.3.2020

De nordiska public service-bolagen skruvar upp tempot för samproduktionerna kring drama för unga. De unga tittarna hade under 2019 tolv dramaserier att välja bland, och dessutom fem dokumentärserier. Det är en kraftig ökning för samarbetet.

Här presenterar vi ett urval av aktuella produktioner för unga.
De kända svenskarna Claes Malmberg, Björn Hellberg, Marianne Mörck och Ewa Fröling deltar i träningsläger för att vässa de digitala färdigheterna. Kattis Ahlström är programledare. Foto: Malin Göransson/UR.

UR:s teknikprogram för äldre slog stort på SVT

2.3.2020

UR:s program Seniorsurfarna är det mest sedda för en UR-produktion på SVT någonsin.

Premiärprogrammet sågs av 582 000 tittare. Förutom de sex sändningsveckorna på SVT finns programmet både på UR Play och SVT Play, och UR publicerar också separata klipp om till exempel sociala medier och bankärenden online.

”Idag lever en miljon svenskar i ett digitalt utanförskap. Många av dem är äldre som av olika skäl halkat efter i den digitala utvecklingen och som inte tycker att digitaliseringen gjort att livet blivit enklare, snarare tvärtom. En stark demokrati kräver att människor kan ta del av viktig information och engagera sig i samhället”, skriver UR:s utbudschef Anna Rastner.