Nordisk public service skapade såväl debatt som samarbetsrekord

Det gångna året förde med sig fördjupat europeiskt dramasamarbete, ett rekord för barnsamarbetet i Nordvision, och ett globalt uppmärksammat grävarbete.

Generalsekreterare Henrik Hartmann. Foto: Kim Matthäi Leland.

År 2023 kommer nog dessvärre mest att bli ihågkommet för ofreden i världen. Må freden snart breda ut sig – det är Nordvisionsekretariatets största nyårsönskan.  

I medievärlden kommer 2023 nog också att bli ihågkommet för de stigande priserna, sparprogram och stora utmaningar i stort för branschen. I ljuset av allt det här så är det ännu mer makalöst att Nordvisionssamarbetet hade ett samlat årsresultat på sammanlagt 4590 programavsnitt (samproduktioner och programutväxling ihopslaget). Ett mycket fint resultat.  

Detta till trots kommer 2023 att förbli i vårt minne särskilt som året när vi nådde en unik milstolpe – vi rundade nämligen prestationen om 70 gemensamma nordiska drama-samproduktioner för de senaste sex åren. De fem nordiska public service-bolagen DR, NRK, RUV, SVT och Yle gick ihop i ett samarbete år 2018, genom vilket vi skulle samproducera (och samfinansiera) tolv dramaserier per år. Samarbetet kallas Nordic 12. Mediebranschen befinner sig mitt i en allvarlig kris, där många produktionsbolag måste dra åt svångremmen. Här har våra gemensamma investeringar i Nordic 12 visat sig som en stabil samarbetsmodell, mitt i en omfattande kris. Det måste vara nytt världsrekord att fem oberoende nordiska public service-partner har förmågan att samarbeta så nära varandra, så kontinuerligt, och så stabilt kring något som är så viktigt. 

Läs om aktuella och kommande serier i Nordic 12. 

Rekordsiffror och internationell uppmärksamhet

Nytt världsrekord måste det också sägas vara tal om, när DR, NRK, RUV, SVT och Svenska Yle under året samproducerade 35 barndramaserier, och det alltså under bara ett års tid. Efter att vi år 2021 ingick avtal om ett stärkt samarbete (B15) kring nordiskt barndrama, så har antalet samproduktioner varit konstant stigande. Aldrig någonsin tidigare har vi samfinansierat så mycket barndrama som vi gjorde under 2023. 

55 europeiska tv-bolag visade inslag från serien under den första dagen 

Året kommer förmodligen också att bli ihågkommet för det gemensamma nordiska projektet ”Skuggkriget”. I den här dokumentärserien avslöjar ett team av undersökande journalister från DR, NRK, SVT och Yle tillsammans hur Ryssland för ett hybridkrig i de nordiska länderna och med spioner, onlinetroll, avancerade undervattensaktioner och hemliga tilltag försöker att underminera våra demokratier.  

Då historien publicerades så skapade det massiv internationell uppmärksamhet – 55 europeiska tv-bolag visade inslag från serien under den första dagen.  

Det medförde viktiga debatter och fick konkreta konsekvenser i alla de nordiska länderna, och det i en skala som inte setts tidigare – i varje fall inte under många år. 

Tätt redaktionellt samarbete

I en tid där man i mediebranschen går mot färre och större titlar blev det till slut fattat beslut i oktober 2023 om att sätta igång en mycket omfattande nordisk kultursamproduktion på ämnet nordisk design genom 100 år. Ett samarbete där man kommer att samarbeta tätt redaktionellt, med massor av nytt innehåll, samarbeta kring arkivinnehåll och samarbeta kring själva berättandet, med alla nordiska partner involverade. 

Med SVT Kultur i förarsätet har de nordiska kulturbeställarna och deras produktionsenheter tänkt stort, modigt och funnit en intressant samarbetskompromiss, som förhoppningsvis kan leda till ett historiskt dokument, som kan visas under många år framöver på alla våra nordiska kanaler och plattformar. 

Samarbetet har långt kommit till efter att omvärlden kunnat bevittna hur väl det nordiska N12-samarbetet fungerat de senaste åtta åren

Som en ny gren på trädet, och ännu ett exempel på att nordiskt drama och nordiskt dramasamarbete ligger helt i täten när det gäller utvecklandet av kvalitetsinnehåll med gemensamma krafter, så har vi det nya europeiska dramainitiativet kallat ”New8”. De fem partnerna i Nordvision har slagit ihop sig med ZDF i Tyskland, NPO i Holland och VRT i Belgien i en strävan efter att samfinansiera och skapa drama av högsta klass för tittarna i alla åtta länder. Det handlar om att tillgängliggöra minst åtta dramaserier per år under de kommande tre åren. Samarbetet har långt kommit till efter att omvärlden kunnat bevittna hur väl det nordiska N12-samarbetet fungerat de senaste åtta åren.  

Sist under år 2023 kunde Nordvisions ordförande Eva Beckman, samtidigt mediedirektör i SVT, meddela att NRK:s nuvarande tv-chef Arne Helsingen tar över rollen som ledare av Nordvisionssekretariatet den första juli 2024. Arne Helsingen har lång och omfattande erfarenhet av det nordiska mediesamarbetet, och är i dag bland annat NRK:s representant i Nordvisionsfondens styrelse och Nordvisions mediedirektörsmöte.  

Från det nuvarande sekretariatet i Köpenhamn önskar vi varmt välkommen till Arne! 

Och samtidigt: Ett gott nytt år till er alla. 

Köpenhamn i januari 2024.