Mindeord: Annie Wegelius

Annie Wegelius, Sveriges og Nordens TV-dronning er død, 58 år gammel. Annie var bl.a. ansat som programdirektør for SVT i seks år, og herunder ordførende for Nordvision i knapt to år. Personligt havde jeg den meget store fornøjelse at samarbejde med Annie i den periode og også flere gange efter hun stoppede som programdirektør for SVT.

Henrik Hartmann
Generalsekreterare, Nordvisionssekretariatet

Annie var ikke kun utrolig visionær, handlekraftig og modig, men hun var også en meget spørgende, lyttende og nok den mest (positivt) nysgerrige chef jeg har mødt.

En super kollega og chef på samme tid. Hun var ydmyg og kunne enkelte gange komme til at underkende egne bidrag i overvejelserne om hvorvidt hun var struktureret og ”styrende” nok som ordførende. Hvilket var helt unødvendigt!

Efter Annie stoppede som programdirektør i SVT og som ordførende for Nordvision arbejdede hun forsat for at fremme Nordisk indhold og nordisk samarbejde, bl.a. i forbindelse med den nordisk TV- og Medie-branchens  fremstød under MIP i Cannes; ”Focus on the Nordics”.

Annie blev for mange år siden ramt af brystcancer. Hun kom sig, men fik desværre tilbagefald. Karakteristisk for Annie, ville hun gennemføre sit sidste møde som ordførende for Nordvision i Helsinki. På anden dagen af Nordvisions mødet åbnede hun mødet og deltog, indtil at hun tog direkte til behandling i Stockholm. Hun kæmpede en brav kamp mod canceren og holdt til det sidste fast på at hun ville have et værdigt liv som en, der stadig var fuld af planer og drømme, ikke en det var synd for. Som hun sagde til en sommerspecial (”Sommarprat”) i Sveriges Radio i sommeren 2016:

– Jag väljer att fortsätta leva mitt liv på det sätt som jag alltid har gjort, oavsett i vilken roll det är – entreprenör, chef, mamma, partner, väninna, patient, nämligen med höjd blick och fokus på framåtrörelse och möjligheter. Jag har aldrig varit bra på matematik. Det är äntligen en fördel nu då devisen måste bli: Räkna inte dagarna, låt dagarna räknas!

Sidste gang jeg var sammen med Annie faciliterede hun et møde for 15–20 nordeuropæiske PSM-drama eksperter på mest kompetente vis, hvorefter alle tog hjem fra workshoppen beriget, klogere og med fornemmelsen af, at hvis vi samarbejder, så skal public service-medie komme styrket ud af konkurrence.

Men hun nøjedes ikke med at facilitere workshoppen, hun insisterede også på, at alle, aftenen før, skulle komme hjem til hende og få en drink og lære hinanden at kende før morgendagens workshop.

Annie var helt utrolig generøs, åben, ærlig og professionel lige til det sidste. Vi er rigtig mange, som vil savne hende.

Ære være hendes minde.

 

Relaterat, SVT Vi på tv

Annie moderniserade och lyfte hela SVT

In memoriam: Annie Wegelius