Kultursamarbejdet vokser

For 1 ½ år siden besluttede de nordiske kulturbestillere og kulturproducenter at starte gen-starte kultursamarbejdet. I dag er der i alt 22 udviklingsidéer og igangværende samproduktionsprojekter i den nordiske kulturgruppe.

Af Henrik Hartmann

I april i Helsinki mødes de nordiske kulturbestillere og – producenter for anden gang, hvor de bl.a. uddelte udviklingsstøtte til 2 kulturprojekter, nemlig til ”Da Kork kom til bygda” (NRK ),  og til projektet ”The Perfect Public Space” (DR).

”Da Kork kom til bygda” er en musikalsk underholdningsserie med et reality-greb. Idéen er at NRKs Kringkastingsorkester skal besøge seks små landsbyer rundt omkring i Norge, som alle har et stort engagement og skjulte talenter. På én uge skal de sammen med bygdens lokale kræfter skabe en spektakulær forestilling – gerne med fulde huse.

“The Perfect Public Space” (DR), er en programserie om byrum arkitektur. Programserien har en ambition om at undersøge hvordan skaber vi den bedste og mest levende offentlige rum?

Blandt de mange igangværende samproduktionsprojekter / programserier, som gruppen allerede har igangsat er ”Hitlåtens historie 3”, ”Bergmanns video”, ”Nordisk design”, dokumentarprogrammer om Sofi Oksanen og Karl Ove Knausgård.

Samproduktionen ”Bergmans Video” er en eksklusiv dokumentarserie (6 x 45′) hvor nogle af verdens mest berømte filmskabere interviews i Ingmar Bergmans hjem på Fårö . Filminstruktørerne har alle det til fælles, at de er repræsenteret med film i Bergmans eget video-bibliotek. I Bergmans kæmpe VHS samling findes stort set alle slags film, lige fra Blues Brothers til smalfilm fra Kina.

Den nordiske kulturgruppe har på forholdsvis kort tid etableret sig som en meget aktiv programgruppe. Programcheferne/producenterne i gruppen har desuden planlagt at mødes før næste kulturmøde for at få endnu større dynamik og kvalitet i idé-udviklingssamarbejdet.

Næste gang kulturgruppen mødes er d. 23. oktober i Sverige.