Klatværk fick danskt undervisningspris

DR Undervisnings webbproduktion Klatværket har vunnit priset som bästa nya undervisningsmedel i Danmark 2013 – i konkurrens med 63 andra projekt. Klatværket har också fått stöd från Nordvisionsfonden.

Det är fråga om ett årligt pris som de senaste 18 åren getts till det bästa nya undervisningsmedlet i Danmark. Undervisningsminister Christine Antorini överräckte prisen till dr.dk/skole i samband med Skolmässan i Roskilde under tisdagen.

Klatværket är byggt som ett roligt och skevt hus där en konstnär bor tillsammans med sitt kludd. Huset är fyllt av konstverk, tavlor, skulpturer och videokonst och tv-klipp från exempelvis DR:s arkiv.

Tanken med hemsidan är att lära barnen mer om konst och inspirera dem att tala om konst, inte bara i skolan, utan också där hemma med exempelvis sina föräldrar. Hemsidan är skapad för klass 2 till 5 och ämnen danska och bildkonst.

Undervisningsmedelprisen ges till ett nytt undervisningsmedel av ”bemärkelsevärt hög kvalitet till folkeskole, ungdoms- eller vuxenutbildningar” heter det i riktlinjerna för priset. Det kan alltså vara en enskild bok, ett helt nytt system, ett digitalt läromedel eller något helt annat. I år kandiderade 63 läroböcker och webbsidor för priset.

”Jeg er da utrolig stolt over, at vi i dr.dk/skole har lavet et website, som bliver præmieret, fordi det er nytænkende, fordi det innovativt, og fordi vi bruger professionel kunst, som børnene bliver inspireret af og kan fascineres over,” säger projektledaren på Klatværket, Birgit Bergholt från DR Webcenteret, och tillägger:

”Det var også opløftende at mærke den store interesse, der var på skolemessen, og som viser, at danske skolelærere er rigtig glade for DRs undervisningssite, fordi vi bruger nettet kreativt og inddrager arkivmaterialerne.”

Förutom Nordvisionsfonden har Klatværket också fått stöd från Nordisk Kulturfond. DR har samarbetat med Statens Museum for Kunst då man skapat sajten – även NRK och Svenska Yle har bidragit i utvecklingen av webbplatsen.

dr.dk/klatvaerket