Julekalendere rejser flittigt mellem Nordvisions-landene

En daglig dosis julestemning i form af en tv-julekalender er på programmet i Sverige, Norge, Finland og Danmark, og der bliver udvekslet programmer i stor stil på kryds og tværs.

Af: Ib Keld Jensen

Public service-udbyderne udveksler i stor stil hinandens tv-julekalendere og denne jul er der adskillige nabolandsjulekalendere at vælge mellem i hvert land. I Sverige, Norge, Danmark og Finland har en egen national julekalender dog alle steder plads i den bedste sendetid, men der er samtidig adskillige valgmuligheder at supplere med.

Hos NRK har man således valgt sin egen seks år gamle ‘Julekongen’ som årets primære julekalender kl. 18, men børn og barnlige sjæle kan på NRK Super følge op med SVTs ‘Jagten på tidskrystallerne’ fra 2017 eller den danske ‘Pagten’, som er helt tilbage fra 2009. Og på NRK 3 følger endnu en dansk julekalender ‘Theo & den magiske talisman’.

I årets julekalender fra SVT møder vi familien Storm, de ankommer fra storbyen til deres nye hjem på landet, men huset de har købt, er ikke helt, hvad de havde forventet. Foto: Johan Paulin/SVT.

I tilgift gør NRK desuden fire julekalendere af ældre dato tilgængelige via nettet, og interessen er stor fortæller leder af NRK Publikumsservice, Carina Berge, spørgsmål fra seerne.

“Mange lurer på, hvorfor de nyeste julekalendere ikke ligger på NRK TV og er tilgængelige via nettet, men det skyldes rettighedsspørgsmål,” siger Carina Berge, der tilføjer, at NRK arbejder på at kunne lægge flere julekalendere på nettet.

Otte julekalendere hos NRK

Mens NRK altså tilbyder i alt otte julekalendere, så er aktiviteten næsten lige så stor hos DR, som tilbyder syv tv-julekalendere med den egenproducerede ‘Theo & den magiske talisman’ som flagskib.

På børnekanalen Ramasjang er der nordisk naboislæt i form af Selmas Saga, som er SVTs julekalender fra 2016.

“Vi har et bredt udvalg af julekalendere på DR, så der er noget for både store og små at samles om i december måned. Vi kommer bredt omkring – lige fra en hel nyproduceret julekalender på DR1 for hele familien, til gensynsglæde med Bamses Julerejse på DRTV. Vi håber med de mange forskellige tilbud, at man på tværs af generationer vil opleve, at der er noget at samles om, grine af og tænke over i juletiden,” siger Emma Kronqvist, der er DR’s tv-chef.

DR har stor aldersmæssig spredning i udbuddet, idet der er julekalendertilbud til både de helt små, de lidt større, de store og de voksne.

Hos Svenska Yle har man i år for første gang kunnet hente den gratis papirjulekalender på over 40 biblioteker i Svenskfinland. Tv-julekalenderen hos Svenska Yle er i år NRKs ’Snefald’, så også hér gør Nordvisionssamarbejdet sig gældende.


Markant stigning i seertal online

Hos SVT er årets julekalender ‘Storm på Lugna gatan’ slået markant igennem på nettet og har sammenlignet med tidligere år øget seertallene online markant.

“En forøgelse på 49 procent er ret vildt, og det viser, at julekalenderen virkelig har sat sig som en etableret juletradition og tv-vane i december. Tallene viser også, at bevægelsen fra broadcast til online fortsætte,” siger Johanna Gårdare, der er programchef hos SVT Barn.

Hun forklarer, at SVT har sat sig for at være særligt lydhøre over for publikums behov i forhold til indholdet.

“For publikum er det vigtigt med ordentlig julestemning, sne og genkendelse for både børn og voksne. Vi har arbejdet hårdt på at levere på den ønskeliste, og det virker som om, det er gået hjem i år,” tilføjer Johanna Gårdare på baggrund af flotte seertal fra årets to første afsnit.


Magi, død og julehygge

Årets julekalendere har på indholdssiden flere fællestræk men også store forskelle, der kan få børnefamilierne til at samles om fortællingen. 

I  SVTs ‘Storm på Lugna gatan’ flytter familien Storm fra storbyen til en lille slumrende landsby, hvor de bestemmer sig for at deltage i den årlige julekamp. Familien konkurrerer om at lave det bedste julekort, peberkagehus og julepynt, men det viser sig, at de egensindige forældre har vanskeligt ved at samarbejde, og det bliver ikke bedre af, at en julesabotør forsøger at forstyrre julekampen.

NRKs ’Julekongen’ er en genudsendelse fra 2012, som følger ni år gamle Kevin, der bor sammen med sin familie i Sølvskoven. Han har bestemt sig for, at denne jul skal blive den bedste jul nogensinde, men der er flere ting, som kan ødelægge hans planer og julen bliver alligevel helt anderledes end det var muligt at forestille sig.

Anderledes alvorligt er det i DRs nye julekalender, der sætter ensomhed og død i spil i ’Theo & Den Magiske Talisman’.

Theo går i 6. klasse, men han har ingen venner i skolen. Hans eneste og bedste ven i verden er morfaren Harald. Det er derfor overvældende for Theo, da morfaren lige inden jul falder om. Der er udsigt til, at Theo kan miste sin bedste ven, og det vil han for alt i verden ikke lade ske. 

Han rejser derfor ind i den magiske verden Thannanaya sammen med den nye pige fra klassen, Simone, for at få sin morfar tilbage. Og her starter rejsen for ’Theo & Den Magiske Talisman’, der er en magisk og tidløs fortælling om tre generationers måder at sige farvel på; en ung drengs farvel til sin morfar, en mors farvel til sin far og en gammel mands farvel til livet på Jorden.

Men også med elementer af lys og håb, og at livet fortsætter trods alle udfordringer.

En grundforudsætning for alle julekalendere.