Isländskt TV-drama i stor nordisk samproduktion

Det är isländska RUV som har beställt kriminalserien och alla Nordvisionsbolag är med och samproducerar. Det finns en lång tradition vad gäller TV-dramasamarbete i Nordvision och det samarbetet blir också vanligare i produktioner som är producerade av externa bolag. Så är fallet med ”Trapped” som RUV beställde av det isländska produktionsbolaget RVK Studios.

Av Marianna Widmalm

Det är Baltasar Kormakur som är upphovsman till serien och han producerar Trapped via sitt bolag RVK Studios. Han är en av de mest kända isländska filmtalangerna just nu, med flera festivalvinnande filmer som 101 ReyjkjavikThe Sea (orig. Hafið), Jar City (orig. Mýrin) och The Deep (orig. Djúpið) bakom sig. I april blev han korad till ”The international filmmaker of the year” av de amerikanska biografägarnas organisation Cinemacon.

I Trapped arbetar han tillsammans med nya isländska regitalanger som Baldvin Zophoníasson (Life in a Fishball), Óskar Thór Axelsson (Black’s Game) och Börkur Sigthórsson (Come to Harm) som avsnittsregissörer.

Kaos under vinterstorm

Under 10 x 60 minuter berättas historien om en liten isländsk hamnstad som är fast i i vinterstormens grepp. Stadens invånare och färjan från Danmark med 300 passagerare är alla fångade av vädret i fjorden och när ryktet sprider sig om ett mord börjar ordningen skifta till kaos allt eftersom folk börjar inse att de alla är möjliga misstänkta och att mördaren är fångad bland dem.

– Huvudkaraktären är en klassisk, frånskild polisman, och även om serien är väldigt mycket nordic noir så är den också mycket isländsk, inte bara för naturens skull. Det unika landskapet och ständiga väderskiftningar spelar visserligen viktiga roller i handlingen, de är t.o.m. något av en motor i berättelsen, men också att historien utspelar sig i en mycket realistisk småstad som måste hantera väldigt lokala och aktuella frågor,  berättar RUV:s programdirektör Skarphéðinn Guðmundsson.

En talangfull nation

Språket i Trapped är isländska och nästan alla skådespelare är islänningar, liksom hela teamet. Trots att Island har bara 325.000 invånare och ett språk som inte talas någon annanstans i världen har de lyckats nå ut internationellt.

Skarphéðinn Guðmundsson berättar att ensemblen  består av ett urval av Islands främsta skådespelare och flera av dem har internationella succéer bakom sig. Olafur Darri Olafsson, har på senare tid medverkat i filmer som The Secret Life of Walter Mitty, A Walk Among the Tombstones, Contraband och TV-serier som True Detective och Banshee. Han har även en ledande roll i Steven Spielbergs nästa film The BFG, baserad på Roald Dahls roman. Den danska skådespelaren Bjarne Henriksen, bl.a. Forbrydelsen har också en stor roll i serien.

Trapped presenterades  och togs väldigt väl emot på  Mipcom 2013. Serien distribueras internationellt av  Dynamic Televisions så Trapped kommer att visas, förutom i Norden, även på BBC, ZDF och France Television.

RVK Studios är i slutfasen av produktionen och RUV planerar den isländska premiären till julen 2015.

 

Relaterat

Islandsk drama rejser sig efter bankkrise