Inspirerande faktamöte i Oslo

Vårens nordiska inspirationsseminarium och faktapitch hölls 23-24 mars på NRK i Oslo. Deltagarna fick bland annat veta mer om vad man ”inte ska göra hemma” och hur man gör världens längsta direktsändning – i 134 timmar.

av Mikael Horvath

Mötet i Oslo bestod av en inspirationsdag och en faktapitch. Nordiska faktaproducenter, programbeställare och programchefer träffades för att inspirera och bli inspirerade. Men också för att pitcha idéer och program för bolagens faktabeställare.

Först ut på inspirationsdagen var NRK:s medieredaktör, Øyvind Lund. Han gav en inblick i hur NRK arbetar med sitt uppdrag, med sina program och hur man tänker sig att möta publiken fram mot 2015. Denna programpunkt är återkommande på de olika inspirationsdagarna, och tanken är att deltagarna ska få möta bolagens ledande program- och mediechefer för att få en inblick i hur de olika bolagen arbetar med sina strategier inför framtiden.

Proud to present
Inspirationsdagens huvudfokus låg annars på programpunkten ”Proud to present”. Här får bolagen möjlighet att visa upp sina produktioner som är nyskapande, som man är extra stolta över, eller som är tänkvärda och lärande för de andra bolagens producenter. Deltagarna får här möjlighet att inspireras, samt diskutera spörsmål kring den praktiska produktionen, innehåll, etik, publikreaktioner etc.

På inspirationsdagen i Oslo visades bland annat två nya format från NRK upp. Dessa format avser man att sälja internationellt och publiken fick se två programserier som väckt reaktioner i Norge på två olika sätt.

Raketer inomhus
”Ikke gjør dette hjemme” – kan närmast beskrivas som en blandning mellan ett galet underhållningsprogram, ett vetenskapsprogram och ett annorlunda undervisningsprogram. Lite som ”Mythbusters”, fast här med fokus på vad man inte ska göra hemma. Som till exempel att ha ett fyrverkeri inomhus, koka kaffe i varmvattenberedaren (och få ut kaffe i varmvattenkranen), eller att se hur mycket vatten man kan fylla ett rum med på övervåningen, innan golvet ger vika till undervåningen.

Programmet produceras av vetenskapsredaktionen och tanken är att både förmedla kunskap och att underhålla. Needless to say – programmet har blivit både uppmärksammat och polisanmält i Norge…

Ungdomar, sex och porrfilm
I programmet ”Trekant” tar NRK tag i ungdomars frågor kring sex och samlevnad på ett nytt angreppssätt. Programmen är tematiserade och tre ungdomar/programledare talar förtroligt med varandra (och publiken) om de olika ämnena. De drar sig inte heller för att undersöka och testa olika saker. Bland annat får publiken veta vad som sker vid en porrfilmsinspelning. Även denna programserie har blivit uppmärksammad och uppskattad av publiken.

Faktapitch
Vårens faktapitch bjöd på 11 nya pitchar, 2 projekt som redovisade sin utveckling sedan förra pitchen i Stockholm 2010 (båda hade fått utvecklingsstöd), och 2 återkopplingar av program i produktion.

Ett av programmen som pitchades för samproduktion var ”Hurtigruten minutt for minutt – live”. Under det som förmodligen kommer att bli världens längsta direktsändning, kommer NRK:s tittare i juni 2011 kunna följa Hurtigruten dygnet runt – i fem och ett halvt dygn! Precis som med ”Bergensbanen”, som sändes under drygt 7 timmar 2009, så lyfter man alla program ur tablån på NRK2 för att visa resan med Hurtigruten från start till mål. Skillnaden denna gång är att man gör det live.

Det samnordiskt utvecklade formatet ”Teenageboss” visades också upp för återkoppling. Programserien är i full produktion i Norge. Och flertalet av de nordiska länderna ska producera egna versioner. NRK och producenten Randi Helland visade upp den precis färdigställda format-bibeln, som skulle presenteras på MIPTV i Cannes.

Två projekt fick utvecklingsstöd
Liksom vid de senaste faktapitcharna, har beställarna nu möjlighet att direkt på plats bevilja utvecklingsstöd till projekt eller idéer som man vill se mer av. I Oslo enades man om två projekt som fick utvecklingsstöd.

Det finska projektet ”The Eyesore” och det danska projektet ”Christiania – 40 år” fick stöd till vidare utveckling, och kommer att redovisas vid nästa faktapitch.

Nytt kulturmöte – inspiration och kulturpitch

En nyhet till hösten/efteråret 2011 är att det i samband med nästa faktamöte och faktapitch i Köpenhamn, 11-12 oktober, även kommer att hållas ett kulturmöte. Precis som vid faktamötet kommer det att anordnas en inspirationsdag för kulturproducenter. Pitchdagen kommer också att ha en speciell kulturdel där enbart kulturprogram pitchas. Detta för att möjliggöra för kulturproducenter att kunna pitcha sina program för rätt beställare i respektive bolag.