Hurtigruten blev TV-succé

NRKs storsatsning Hurtigruten blev en historisk succéhistoria i norsk TV. Inte bara tittarsiffrorna var otroliga utan själva sändningen blev också en stor folkfest varän båten drog fram. “Helt otroligt”, sammanfattar programchef Rune Møklebust sändningen.

Oberoende var båten åkte mellan Bergen och Kirkenes mötte folk upp med båtar, vid kajer, eller från holmar och hustak – oberoende av vilken tid på dygnet det var. Också då det blåste styv kuling som i Mehamn var hamnen full av folk som tog emot M/S Nordnorge.

-Maken till engagemang och deltagande får man leta efter länge. Vi har tagits emot av allt från fyrverkeri och akrobatik till självaste kungaskeppet med drottning Sonja ombord och Hans Majestet Kongens Garde. Det hade vi aldrig trott då vi la ut från Bergen, sammanfattar Rune Møklebust.  

Det var på den allra sista sträckan som Hurtigruten fick kungligt följe då kungaskeppet Norge seglade in i Kirkenes hamn tillsammans med Nordnorge.

Enorma tittarsiffror

Tittarsiffrorna var också de otroliga. NRK2 var för första gången någonsin största tv-kanal i Norge mätt till share. Den 134 timmar långa direktsändningen snittade dessutom 186.000 i rating och 36,3% i marknadsandel. Under helgen var 2,6 miljoner norrmänn inne och såg på Hurtigruten.

-Jag har aldrig sett på maken sedan jag började med tv-analys. Detta är tv-historia, sammanfattar analysschefen i NRK, Kristian Tolonen.

Talen från helgen visar att två av tre norrmänn var inne på NRK2 under veckoslutet med en genomsnittlig tittning på 145 minuter per tittare. Söndagen var den största dagen då hela 247.000 tittare följde med Hurtigruten 24 timmar i sträck. Tittningstoppen var kl. 23.47 söndag kväll då knappt 700.000 tittare följde med då Nordnorge seglade in i Trollfjorden.

Även statsminister Jens Stoltenberg följde med Hurtigrutens färd och twittrade på söndagen “Ser på #Hurtigruten på NRK2, dette er Norge på sitt aller beste!”.

Stort också på nätet

Också nrk.no visade upp enorma besökarsiffror under Hurtigrutenveckan med över 1,5 miljoner starter sedan torsdagen. Söndag registrerades 200.000 unika användare varav 40 procent dessutom kom från utlandet. Också ankomsthamnerna var trending topics på Twitter då båten ankom hamn.

– En tv-sändning med fascinerande innehåll, kombinerat med möjligheten till gemenskap och samsnack både på nrk.no och andra sociala medier har gjort den här sändningen till en segrare också på nätet. Sedan torsdag har det skapats mer än 20.000 användargenererade kommentarer på nrk.no som handlar om Hurtigruten-säöndningen. Ett tecken på att NRK har förflyttat sig från broadcast till dialog, säger Frank Gander, redaktör för nrk.no.

Även Rundradiochefen Hans-Tore Bjerkaas är nöjd med sändningen.

– Det är vädligt roligt att en så billig idé blir en så stor succé. Det visar bara på hur viktigt det är att tänka utanför boxen. För NRK är det viktigt att samla folket och så gjorde vi så till den grad med Hurtigruten minutt for minutt – på alla plattformer, konstaterar Bjerkaas.

Läs mer på nrk.no/hurtigruten