Heinonen lämnar Yle – blir statssekreterare

Yles utgivningsdirektör Olli-Pekka Heinonen lämnar bolaget och blir istället statssekreterare för statsminister Jyrki Katainen från Samlingspartiet. Heinonen tillträder som statssekreterare den 1 mars.

Heinonen berättar för Yles nyheter att Katainen tillfrågat honom om han var intresserad av uppdraget. Statsminister Katainens nuvarande statssekreterare Veli-Pekka Nummikoski utnämndes tidigare till vd för penningautomatföreningen RAY.

– Jag funderade på det över veckoslutet och konstaterade att det är en så intressant utmaning att jag ville gripa chansen, förklarar Heinonen till Yle Nyheter.

Vidare förklarar han att Yle nu har en klarare framtidsutsikt än någon gång tidigare under de tio år han hunnit jobb i bolaget.

– Yles nuvarande bolagsstruktur och inriktningen på kärnuppdraget samt finansieringsmodellen, som det nyligen fattades beslut om, ger bolaget en bättre chans att tjäna finländarna än någonsin tidigare. Yle är ett unikt bolag och Yles personal är väldigt engagerad i sitt jobb. Det hör gör Yle till en unik arbetsplats. Jag har tillbringat den mest givande delen av min yrkesverksamma karriär såhär långt på Yle, summerar Heinonen till de finska nyheterna.

Heinonen har jobbat för Yle i tio år sedan han blev direktör för finska tv:n 2002. Efter det har han hunnit vara direktör för programområdet Fakta och kultur innan han blev direktör för utgivningen vid den senaste organisationsförändringen.

Före karriären på Yle var Heinonen aktiv politiskt och satt bland annat med som undervisnings- eller trafikminister i fyra regeringar på 90-talet och 2000-talet.