Han ska ansvara för musiken på NRK:s alla plattformar

Hela NRK:s musikutbud får en ny chef i höst i Mats Borch Bugge. Det här och annat om public service-media har vi uppmärksammat under veckan som gått.

Mats Borch Bugge är ny musikschef för hela NRK. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.

Det här är Nordvisions veckosammanfattning av nyheter om public service-media. Följ oss på Facebook för att ta del av våra senaste nyheter och tips.


Ny ställning i NRK: Musikchef för hela utbudet

När Mats Borch Bugge tillträder den nyinstiftade rollen som musikchef för hela NRK i höst så tar han över ansvaret för allt musikutbud som bolaget erbjuder, på alla plattformar.

”Vi ser att NRK kan ge publiken ett bättre utbud om vi jobbar mer samlat och helhetligt”, säger radiochef Cathinka Rondan.

”Med Mats Borch Bugge får NRK en musikchef med bred förståelse för musik och media, goda strategiska kunskaper och stark innovationskraft och motivation”, säger Rondan vidare.

Själv säger Bugge att han vill arbeta för en god och öppen dialog med alla som jobbar inom musikfältet i Norge. På det sättet kan NRK tänka nytt kring musikinnehållet och sättet som bolaget förmedlar musik på.

”NRK har, med sitt uppdrag som fundament, en formidabel möjlighet att ge norsk och samisk musik ett kontinuerligt lyft genom ett tydligt och gott musikinnehåll. Dagens kultur- och musikuttryck har brett spektrum och sammansättning. Vi ska ge folk engagerande journalistik och musikupplevelser som upplevs som viktiga”, säger Mats Borch Bugge.Foto: DW/Steve Forrest/Workers’ Photos

EBU-chef: Framtiden ligger i samarbetsmodeller

Den europeiska public service-gemenskapen måste svara på utmaningen från de globala plattformarna, och det finns ett akut behov för att säkra den europeiska digitala suveräniteten så att kommande generationer kan ta del av starka public service-medier.

Det säger EBU:s generaldirektör Noel Curran i en intervju med Deutsche Welle.

I en värld efter Covid blir en av EBU:s främsta uppgifter att hjälpa medlemsbolagen att säkra adekvat finansiering.

”De behöver fortsätta att investera i europeiskt innehåll, trovärdiga nyheter och i den europeiska kreativa industrin”, säger Curran, som välkomnar nya initiativ till samarbete över landsgränserna.Bild från Mediawatch.dk.

Danska mediechefer i gemensamt upprop

”När techgiganterna tar över kontrollen över vårt offentliga samtal, som är en förutsättning för en välfungerande demokrati så är det behov för reglering.”

Det skriver ledarna för 25 danska medieverksamheter, däribland DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn, i ett gemensamt debattinlägg, rapporterar Mediawatch.dk.

Ledarna skriver att reglerna för det offentliga samtalet, i takt med ökad digitalisering och därigenom ökat inflytande för framförallt amerikanska aktörer, blir orimliga, oreglerade och ogenomskådliga om de endast överlåts till techgiganterna.

”Vi danska medier har ett särskilt ansvar för det offentliga samtalet. Det ansvaret tar vi på oss. Vi har därför lagt fram vårt bidrag i form av fyra styrande principer, och vi är redo att bidra till de konkreta lösningar som det är behov för. Inte bara för mediernas skull – men för att det inte ska vara teknologijättarna som äger kontrollen över vårt offentliga samtal, som är en förutsättning för vår demokrati.”

De fyra principförslagen är listade i debattinlägget.
SR:s chef för digitalt innehåll Caroline Pouron syns bland talarna.

Dygnet-runt-podcastdag med nordiska inslag

Flera talare från nordisk public service syns i programmet när den internationella konferensen Podcast Day 24 drar igång nästa veckas måndag.

DR:s medieforskare Rasmus Kidde talar om behoven och motiven bakom podcastlyssnandet.

Knud Brix, programledare på DR:s nyhetspodcast Genstart, talar om hur redaktionen lyckades göra podcasten till Danmarks största.

NRK:s podcastchef Petter Sommer berättar om hur idéerna bakom dogmafilmskapande används för att skapa ljudinnehåll.

Caroline Pouron, chef för digitalt innehåll på SR, talar om sin syn på framtiden för Sveriges Radio, och särskilt för podcastutbudet.

Programmet inleds vid midnatt och fortsätter hela dygnet runt.
Skärmbild från DRTV:s utbud av nordiska serier.

Mångmedial planering allt viktigare i publiceringen

Under årets nordiska publiceringsdag sattes såväl tv och radio som online i fokus. Flera av deltagarna lyfter fram tredjepartsplattformar och ljudinnehåll som områden där de nordiska public service-bolagen har mycket att vinna på samarbete och kunskapsdelning.

”Vi behöver göra förändringarna kring ljudinnehållen och audiopubliceringen kvickt, eftersom de digitala jättarna fyller även den här marknaden snabbt. Här lönar det sig att dela erfarenheter och fungerande innehållsidéer”, säger Yles mediechef Petri Jauhiainen.

Verkligheten av mångmedial planering är något som en av deltagarna, NRK:s planeringschef Ida Anna Haugen, möter varje dag i sitt arbete.

”Jag ser att det här med mångmedial planering, som jag själv arbetar mycket med, är något som vi kan diskutera ännu mer, och lära mer om av varandra. En sak är att vi får diskutera de gemensamma utmaningarna och kanske hittar sätt att samarbeta på, som gör oss starkare inför publiken, men det handlar ju också om nya perspektiv och inblickar i utmaningar som man kanske själv inte ens tänkt på.”


Fler nyheter på Nordvisions Facebook-sida.