Gräv i coronatider, och konferens om tillgänglighet – nytt om public service

De nordiska public service-bolagens grävande redaktioner har fortsatt sina undersökningar under pandemin, och NRK bjuder in till konferens om medias tillgänglighet. Det här och annat har vi uppmärksammat under veckan.

De nordiska grävande redaktionerna har fortsatt sitt goda kontaktskapande och samarbete under coronatiden. Foto: SVT/Yle.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Kreativt grävande i coronatider

4.9.2020

De nordiska public service-bolagens grävande redaktioner har fortsatt sina undersökningar under pandemin. Det har krävt nya arbetssätt.

Men corona-tiden rymmer också fina exempel på hur samarbetet kan ge resultat med de mest basala metoder – när kollegor jobbar samman över landsgränserna.

”En reporter och en producent från RÚV gör då intervjun för DR:s del, samtidigt som DR:s reporter följer med i realtid och kan lägga till frågor och kommentarer i slutet. Den typen av low tech-samarbete är verkligen användbart och visar förhoppningsvis vägen för framtiden – på grund av pandemin, men också för att det är enklare och billigare”, berättar Ingólfur Sigfússon på isländska RÚV:s undersökande redaktion Kveikur.Siri Antonsen, NRK:s tillgänglighetschef. Foto: Ole Kaland/NRK.

NRK bjuder in till tillgänglighetskonferens

3.9.2020

Hur ska mediehusen göra innehåll, och hur ska det publiceras, för att alla ska kunna ta del av det?

Torsdag 17 september bjuder NRK in till digital konferens kring tillgänglighet nu och i framtiden.

Tillsammans med NRK:s tillgänglighetsexpert Kristoffer Lium delar bolagets tillgänglighetschef Siri Antonsen med sig av råd och kunskap kring universell utformning av medieinnehåll.

”För min mamma, som för många år sedan fick en hjärnhinneinflammation och tappade hörseln, blev NRK informationskällan till det som försiggick i samhället”, säger Antonsen.

Konferensen är öppen för alla, och kommer att ordnas på Teams klockan 14-15.30, norsk tid.Den danska regeringens budgetförslag för det kommande året är presenterat. Foto: DR. 

Förslag för slopade ytterligare DR-besparingar

2.9.2020

Del två av DR:s sparkrav kan komma att strykas.

Danmarks regering föreslår i sitt nya budgetförslag för det kommande året att DR undgår nerdragningarna på ytterligare 255 miljoner danska kronor. Fas ett av sparplanen resulterade häromåret i bortfall av hundratals anställningar, och stängandet av flera tv- och radiokanaler.

Förslaget är nu att de 255 miljoner kronorna betalas ur en så kallad förhandlingsreserv, vilket betyder att pengarna inte flyttas över från andra sektorer i budgetplanen.

Regeringen föreslår också att radiokanalerna P6 Beat och P8 Jazz får fortsatt finansiering till 2022 genom ett tillskott på 15 miljoner kronor.

Den ursprungliga sparplanen lades fram 2018 efter ett beslut av Danmarks dåvarande regering om att DR skulle skära 20 procent av sin budget.Jasmin “Jassu” Beloued och Kiia Keskikylä är programledare för nya Yle Mix. Foto: Yle.

Ny nyhetstjänst för barn från Yle

1.9.2020

Yle har lanserat Yle Mix, en ny tjänst för barn. Varje onsdag och fredag publiceras en ny video på Yle Arenan och på Youtube, och för Tiktok görs intervjuer och interaktivt nyhetsmaterial.

Barn är smarta och nyfikna, de vill följa världshändelser, och har också behov för möjligheten att konsumera pålitlig och förståelig journalistik, säger Riikka Räisänen, chefredaktör för Yles nyheter och aktualiteter.

Yle Mix erbjuder allmänna nyhetsämnen på ett lämpligt sätt för åldersgruppen, och letar efter nyheter från barnens egen värld. I tillägg till Yle Arenan så är det viktigt att vara närvarande på andra medietjänster som används dagligen av barn. Till exempel är Tiktok en av de populäraste sociala medier-plattformarna bland barn, och det är en bra sak att ansvarsfulla journalistiska spelare, såsom Yle, är där”, säger Räisänen.

Programledare för Yle Mix är Jasmin “Jassu” Beloued och Kiia Keskikylä.NRK:s klimatinnehåll prisades. Foto: NRK.

Flera designpriser till nordisk public service

31.8.2020

Vinnarna i tävlingen Best of News Design Scandinavia 2020 är offentliggjorda, och bland de 38 utmärkelserna finns flera public service-projekt. Tävlingen lyfter fram det bästa i digital design från året som gått.

DR Nyheder tog hem ett guldpris med ett innehåll om bostadsmarknaden:

https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/boligmarkedet

”Ett komplext problem, enkelt förklarat”, skriver juryn bland annat.

Motsvarande utmärkelse fick även NRK med sin feature om klimatförändringarna:

https://www.nrk.no/jakten-pa-klimaendringene-1.14375177

“Det är så svårt att kommunicera klimatförändringarna till folk, så det här är ett så snyggt och finkänsligt sätt att berätta historien”, säger juryn bland annat.

Även Yle och SVT finns bland prismottagarna det här året.