Formatseger till DR

“DR3 smitter” segrade i konkurrensen om ett nytt ungformat och tilldelades därmed 25 000 euro i utvecklingsstöd.

Kristian Martikainen

Kathrine Rauff Gyngstrup och Lars Rønnow Torp från DR står bakom det vinnande bidraget, som segrade i konkurrensen som ordnades av Nordvisions unggrupp. “DR3 smitter” valdes till den bästa idén för ett nytt ungformat för DR, NRK, SVT, UR, Yle och Svenska Yle bland alla de 46 inlämnade bidragen och de sex som tog sig vidare till pitch.

– Det känns fantastiskt att vinna i konkurrensen, bland duktiga och kompetenta nordiska kolleger. Fint att ha en konkurrens som  denna, som gör det möjligt att utveckla annorlunda projekt, gläder sig Kathrine Rauff Gyngstrup.

Smittspridning

Formatidén är ett annorlunda, experimenterande vetenskapsprogram om bakterier, virus och infektioner i vår vardag. Hälsoprogrammet vill lära tittaren något nytt om kroppens bakterier och ens egen hälsa. 

– I Danmark är vi extremt bakterierädda. Om tutten har hamnat på golvet, så ska den kokas och kycklingen steks tills köttet är torrt. Bara på det viset kan vi skydda oss mot de farliga bakterierna, som finns i vår vardag. Men vi glömmer faktiskt ofta att bakterierna har många goda egenskaper och också är till nytta för oss, säger Lars Rønnow Torp. 

Vetenskapligt innehåll annorlunda presenterat

Den vinnande idén “DR3 smitter” tilldelades 25 000 euro för utveckligen av idén till ett färdigt format.

Juryn bestod av beställare för unginnehåll från DR, NRK, SVT, UR, Yle och Svenska Yle.

– “DR3 smitter” har ett tydligt mål med att informera och avmystifiera hur sjukdomar faktiskt smittar. Således har det en klar public service-funktion. Men kanske det allra viktigaste är det unika berättargreppet, som jag inte har sett tidigare. Det är en modig formatidé och vill klart skilja sig ur mängden i konkurrensen om folks uppmärksamhet, konstaterar NRK:s beställare Charlotte Myhrvold.

Resultatet av utvecklingsarbetet presenteras vid återpitchen under unggruppens nästa möte den 4-5 februari 2016.