Forbrydelsen har stor succes uden for Norden

DRs populære dramaserie ‘Forbrydelsen’ er en succes i både ind- og udland. Serien er nomineret til den prestigefyldte britiske tv-pris BAFTA, har stor succes på BBC 4 og sendes nu i USA i en remake version.

av Henrik Hartmann

Det er lykkedes ikke ‘Forbrydelsen’ at vinde en Emmy, men nu har holdet bag dramaserien endnu en chance for at modtage en fornem udenlandsk pris. ‘Forbrydelsen’ er nemlig nomineret til The Philips British Academy Television Awards – også kaldet BAFTA.

Piv Bernth, der er producent på ‘Forbrydelsen’ fortæller;

“Med ‘Forbrydelsens’ BAFTA-nominering kommer dansk tv-fiktion igen frem i forreste række. Det er flot, at Danmark atter engang markerer sig på det kulturelle verdenskort.

Overvældende modtagelse i England
BBC4 er begyndt at sende den danske udgave af Forbrydelsen i England og ca. 500.000 seere følger med i Sarah Lunds opklaring af mordet på Nanna Birk Larsen. For BBC4 er det høje seertal, og det er f.eks. flere seere end den amerikanske kultserie ”Mad men” opnåede på BBC4.

“Serien har åbenbart ramt noget i England. Det er en vedkommende og universel historie, og det genkender seerne, når de ser det. Fordybelsen i karaktererne og i plottene har haft stor betydning for seriens succes, og så har briterne sans for det specielle. Derfor er den ret hurtigt blevet kult,” siger Piv Bernth.

Remake i USA
I USA er de første 8 afsnit af den amerikanske udgave af ”Forbrydelsen” nu sendt. Med et gennemsnit på ca. 2,6 mio seere er succesen for remake udgave ved at være hjemme. Det er den lille amerikanske tv – station AMC, som viser serien og det er Fuse Entertainment i samarbejde med Fox Television Studios, der har produceret serien.

Piv Bernth siger: ”Det er første gang, at en dansk tv-serie kommer ud i verden på denne måde og bliver genskabt i en ny udgave. Det viser, at den målrettede satsning, som DR har gjort for at udvikle og producere tv-serier har givet nye, internationale muligheder. Og så er vi stolte af, at Søren Sveistrup og hans medforfattere har skrevet en historie, der rammer universelt.

Forbrydelsen 3
DR (drama)FIKTION er nu i gang med forberedelserne til ”Forbrydelsen 3”.
”Vi har fra start af gerne ville lave en trilogi om og med Sarah Lund. Jeg kan indtil videre kun afsløre at der bliver flere drab, og vi får en spændende afslutning. Vi regner med at optagelserne starter til august 2011”, fortæller Piv Bernth.

Nordisk bølge
Nordiske film og nordisk tv dramatik klarer sig rigtig flot uden for Norden i disse år. F.eks. har den tyske tv station ZDF et fast nordiske krimi slot hver uge, og nu har succesen bredt sig til England og USA.  

I USA er der for tiden en voldsom vækst og konkurrence omkring TV fiktionsserier og derfor er amerikanske producenter i stigende grad opmærksomme på skandinavisk dramaproduktioner i deres jagt på gode ideer.

Piv Bernth siger: ”Millinium, Walander og nu Forbrydelsen viser at vi i Norden godt kan følge med i den internationale udvikling på TV dramatik området. Men der ligger jo et benhårdt arbejde bag. Vi har nu gennem flere år udviklet dansk og nordisk tv dramatik, så det får positiv opmærksomhed blandt både de nordiske seere og udenlandske smagsdommere”.

Piv Bernth tror at den positive udvikling også skyldes en slags modreaktion mod nogle af de mest overfladiske TV serier, der findes på markedet;

”Jeg synes, at vi i Norden er gode til at fordybe os i efterforskningen, i personkarakteristikken, og i historien. Jeg tror, at den ro vi i Forbrydelsen giver selve mord-opklaringen, ”sorgen” hos forældrene og den politiske dimension i serien, appellere til rigtige mange seere”.

BAFTA bliver uddelt søndag den 22. maj i London.