Forbrydelsen fick BAFTA

Den danska dramaserien Forbrydelsen, eller Brottet som serien också är känd som i Norden, valdes på söndagen till bästa utländska dramaserie vid årets Bafta-gala i London.

The Killing, som serien går under i England, vann priset framför näsan på Mad Men, Boardwalk Empire och Glee som var de övriga nominerade i kategorin bästa utländska dramaserie. 

Bafta står  för The Philips British Academy Television Awards och där premieras årligen de bästa tv-programmen i Storbrittanien i direktsändning på BBC. 

The Killing har de senaste månaderna uppnått närmast kultstatus i Storbritannien där den sänds på BBC4, precis som vi skrev i vår artikel förra veckan.

Priset i London togs emot av huvudförfattaren Søren Sveistrup, konceptuerende instruktören Birger Larsen, skådespelaren Sofie Gråbøl och seriens producent Piv Bernth från DR Fiktion.

-Vi är mycket stolta över att Forbrydelsen i konkurrens med så stora internationella produktioner kunnat vinna på målstrecket. Det är en stor heder till teamet bakom serien och till DR som vågade satsa på serien. Fordbrydelsen är en modig och nyskapande sere som tar sin tid och fördjupar sig, och det har vi nu fått ett pris för. Ljuvligt, säger producent Piv Bernth.

Nominerad också i en annan kategori
Forbrydelsen var också nominerad till en så kallad Youtube Audience Award, men det priset tillföll istället ITVs realityserie The Only Way Is Essex.