Festival för digitala berättarformer

Antalet av konferenser inom Nordvisionsamarbetet och efterfrågan på dem har ökat märkbart under de några senaste åren. I mars 2017 blir det första gången dags för en festival för digitala berättarformer. Evenemanget, som också tilldelats stöd från Nordvisionsfonden, arrangeras hos DR i Köpenhamn 23 och 24 mars.

Festivalen för digitala berättarformer har två huvudsakliga mål: inspiration och idéutveckling. En lång rad intressanta, inspirerande och banbrytande projekt från internationellt uppmärksammade aktörer inom sociala medier, digitalt berättande, Social Storytelling, VR och 360 kommer att presenteras på löpande band under de två dagarna. Deltagarna har också en möjlighet att, tillsammans med sina nordiska kolleger, utveckla nya projektidéer för pitch inom Nordvision.

 

Tre frågor till Kåre Vedding Poulsen från DR, som är huvudansvarig för evenemanget:

Vad kan man förvänta sig?

”Det är en festival med många riktigt intressanta internationella framträdanden. Deltagarna kan först och främst se fram emot presentationer från ett brett utbud av digitala public service-projekt på högsta nivå. Vi möter de bästa från respektive område och kommer därför att få en god överblick av vilka projekt som görs runt om i världen med digital utgångspunkt: från digital storytelling till communities, crossmediaprojekt, VR och programstödda digitala format.”

Varför ska man delta?

”Man får en titt in i framtiden. Vi kämpar alla i våra egna länder för att skapa starka digitala tjänster för vår publik. Vi ser också en massiv önskan av våra medarbetare att bli “mer digitala”. Men vad betyder det egentligen? Dyker man ned i det mångfald av kompetenser och projekttyper som det “digitala” täcker, så är det ett brett område – som inget nationellt public service-bolag kan täcka helt.”

”Festivalen för digitala berättarformer samlar alla dessa olika färdigheter på ett ställe, i DR Byen under två dagar. Man kan lära sig, dela erfarenheter och idéer tillsammans. De som kommer och presenterar gör det inom public service-devisen, så i princip kan man själv förverkliga det mesta av det som kommer att visas.”

För vem är Festivalen for digitala berättarformer?

”Alla de som är mottagliga för att deras kunskap inom radio, tv, digital- och crossmedia kan utökas med än mer insikter om hur högt ribban kan läggas. Producenter, tekniker, journalister, redaktörer, strateger, utvecklare och generaldirektörer är alla mycket välkomna.”