Fängelseserien ”Little Scandinavia” vann i Cannes

Som nordisk samproduktion visar den nya faktaserien på hur de skandinaviska rehabiliteringsprinciperna tas emot i ett USA där fängelset ses som bestraffning.

Tittelbilde fra samproduksjonen Little Scandinavia fra SVT

Foto: SVT Play.

“Jag är osäker på om jag ännu förstår innebörden av det här, men det känns exklusivt och fint!”

John Stark, projektledare på SVT, fick på plats och med egna ögon se hur serien “Little Scandinavia” utsågs till vinnande bidrag på ”International Buyers Screening” på MipDoc i Cannes 2023, där totalt 70 internationella dokumentärprojekt tävlade.

I den nordiska samproduktionen, i tre avsnitt, testar ett amerikanskt fängelse delar av den skandinaviska kriminalvården, med stora utmaningar som följd. Hur ska det gå att omvända tanken på fängelset som en bestraffning, till att i stället fokusera på rehabiliteringen? Hur går det att förändra attityderna hos de anställda?

”Little Scandinavia” pitchades genom Nordvision och där fick SVT med sig DR, NRK och Svenska Yle som samproducenter.

Vi är stolta över slutprodukten!

Hoppas att vinsten hjälper till att nå ut

Och nu har den alltså rönt stor framgång i Cannes.

”Det är helt otroligt fint att uppmärksammas där, i tuff konkurrens och efter fem år av arbete med serien. Det blev en otroligt belönande kväll”, säger projektledaren på SVT Tomas Lindh.

Han ser utmärkelsen som ett erkännande för hantverket och berättelsen.

”Serien håller hög internationell klass, vilket var vår ambition från början. Personligen är jag mest stolt och glad för att det här förhoppningsvis hjälper serien att hitta ut till fler”, säger Lindh.

Hans projektledarkollega John Stark hoppas även han att ”Little Scandinavia” kan hitta tittare, även längre bort.

”Vinsten bekräftar styrkan i storyn, att den berör, och att den har en potential att nå ut – det var trots allt en internationell jury och internationella inköpare som röstade fram vinnaren. Jag hoppas att det leder till att dokumentären sprids ytterligare, och det skulle vara fint, på ett personligt plan.”

Många utmaningar på vägen

Det har varit en utmanande process att ro projektet i hamn, inte minst med en pandemi som försvårade arbetet med att resa och visa såväl amerikanskt som skandinaviskt fängelsesystem.

”Jag är nästan förundrad över att det vi snart är klara, projektet överlevde förseningar och en pandemi, ibland mot alla odds känns det som. Jag ser med stor förväntan och tillförsikt fram emot premiären på tisdag”, säger Tomas Lindh.

Att produktionen lyckats övervinna hinder och motgångar är också något som kollegan Stark känner tacksamhet inför:

“Och att hålla storyn och projektet i liv – och dessutom med god framgång. Vi är stolta över slutprodukten!”

På tisdag, den 25 april, är det premiär för ”Little Scandinavia” på SVT Play.