Eva Beckman ny ordförande: ”Samarbetet viktigare än någonsin”

Eva Beckman, programdirektör i SVT, blir ny ordförande för Nordvision under de kommande tre åren. Den första januari efterträdde hon NRK:s mediedirektör Øyvind Lund i rollen.

Eva Beckman: Foto: SVT.

Eva Beckman minns tillbaka till sitt första möte i Nordvision:

Det måste varit när jag var en extremt nervös producent och skulle pitcha något program för nordisk samproduktion på Nordvisions kulturpitch, jag kommer inte ihåg vilket. Men jag minns att de nordiska beställarna satt på en lång rad och såg stränga och allmänt kompetenta ut. Om jag minns rätt blev det ett nej.”

På följande kulturpitch gick det dock bättre. Beckman säger också att kulturavdelningen i Stockholm haft stor nytta av såväl utvecklingspengar från Nordvisionsfonden som samproduktioner med DR, NRK, Yle och RUV.

Stor kärlek för samarbetet

Eva Beckman har haft åtskilliga beröringspunkter med det nordiska samarbetet under de senaste åren – dels i egenskap av programchef för SVT:s kulturavdelning i Stockholm, dels som fakta- och kulturbeställare.

”Jag har verkligen älskat det samarbetet! Det är helt enkelt vansinnigt kul att se hur de andra nordiska bolagen försöker lösa de utmaningar vi alla har i dag. Och eftersom jag är extremt intresserad av tv – fiction, non-fiction, barnprogram, rubbet! – så har det varit fantastiska tillfällen att få se nyutvecklade format från de olika länderna som man kan inspireras av”, säger hon.

Det är klart att vi alla känner den glödande konkurrensen från de globala tjänsterna inpå bara kroppen

Styrkan, påpekar Beckman, är att de nordiska bolagen med sin kulturella och geografiska närhet, har väldigt närliggande utmaningar. Det, säger hon, är en god grund för samarbete.

”Vi i Norden var ju tidigt ute digitalt jämfört med övriga Europa, så när det linjära tittandet rasar är vi bättre rustade eftersom våra play-tjänster redan är så etablerade. Och vi har alla en publik som har blivit kräsen och vant sig vid det bästa. Så det är klart att vi alla känner den glödande konkurrensen från de globala tjänsterna inpå bara kroppen.”

Beckman påpekar samtidigt att en utmaning för samarbetet är att bolagen är organiserade på olika sätt, och att strategierna skiljer sig åt.

”Alla är överens om att vi borde samarbeta ännu mer, men i praktiken kan det vara svårare att få ihop än man tror”.

Fler stora och mäktiga samarbeten

Eva Beckman ser ändå goda möjligheter för det nordiska samarbetet att utvecklas under de kommande åren.

”Ärligt talat, jag tror att det finns mycket att göra. Inom drama och barn, med utmärkta och nyskapande samarbetsmodeller som N12 och B14, har vi redan gjort stora framsteg, och jag skulle gärna se att utbytet på dramasidan inkluderade även andra europeiska public service-bolag.”

Hon frågar sig om inte de nordiska bolagen då borde kunna samla sig kring stora samproduktioner inom fler områden.

”Streamingtjänsterna satsar stort på genrer som fakta och dokumentärer, ofta med helt grandiosa budgetar, så borde inte vi i Norden då och då kunna samla oss till någonting riktigt stort och mäktigt, som inte bara skulle glädja vår publik utan också väcka intresse på en internationell marknad?”

”Hur som helst är jag otroligt hedrad över att få vara en del av det nordiska samarbetet. Det är viktigare än någonsin tidigare”, säger Nordvisions nya ordförande.

Eva Beckman

  • Sedan 2020 programdirektör på Sveriges Television (SVT).
  • Tidigare programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion (2017-2020)
  • Kulturchef (2010–2016), och har tidigare arbetat som kulturreporter.
  • Anställdes på SVT 1999.
  • Har även setts som domare i ”Kulturfrågan Kontrapunkt”, som sänds i SVT1.