European Press Prize till NRK – nytt om public service vecka 24

Teamet bakom NRK:s uppmärksammade reportage om självskadeinnehåll på Instagram har fått ett prestigefyllt pris, och DR storsatsar på musikinnehåll i sommar. Detta och annat har vi skrivit om den här veckan.

NRK:s journalist Annemarte Moland intervjuar Karina Newton, chef för Instagrams riktlinjer. Foto: Patrick da Silva Saether/NRK.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Prestigefyllt pris till omskakande NRK-reportage

12.6.2020

“Det är väldigt fint, för det är ju det svåraste, men kanske också det viktigaste projekt vi någonsin har jobbat med.”

Annemarte Moland avslöjade tillsammans med NRK-kollegorna Even Kjølleberg och Ruben Solvang ett dolt nätverk på Instagram, där hundratals norska flickor delar bilder och videor av självskadebeteenden, självmordstankar och upprepade självmordsförsök.

Nu får reporterteamet ta emot European Press Prize för projektet, som heter ”Trigger Warning”, i kategorin för undersökande journalistik.

”Ett riskfyllt, men modigt, och också chockerande reportage om självskadebeteende i Norge… Detta förtjänar vår uppmärksamhet. Det hade stor inverkan på nationell politik i Norge. Djupet i denna rapport – jag har aldrig sett det förr”, skriver Juan Luis Sánchez i juryns avgörande.

Annemarte Moland understryker att det är ett stort team som står bakom projektet, som varit under arbete i över ett år innan reportaget publicerades i oktober förra året. I helheten ingår nätinnehåll, tv-inslag och två tv-dokumentärer.Artister hörs och syns i alla möjliga format på DR i sommar. Foto: DR.

Mycket mer musik från DR i sommar

11.6.2020

Festivaler, klubbspelningar, utekonserter… det som för många är essensen i att fira sommar är i de flesta fall inställt. DR lanserar därför ett extra brett utbud av musikinnehåll för sommarmånaderna, på tv, radio och digitalt.

I samarbete med några av de största danska festivalerna bjuder DR bland annat på Roskilde och CopenHell – med uppträdanden av artister som skulle ha medverkat i de nu inställda festivalerna.

Ett nytt format för sommaren är ”Sommertogtet – lyden af vores land”, där danska artister tolkar kända låtar ombord på en segelbåt.

På radiosidan stärks musikinnehållet på flera av kanalerna. P3 sänder varje dag hela sommaren livespelningar med både nya och stora namn från den danska musikscenen.

”Vi ser fram emot att slå upp dörrarna för en lång räcka av musikutbud både på tv, radio och digitalt. Vi hoppas att det finns massor av danskar som får stora och speciella musikaliska upplevelser i sommar”, säger Nikolai Vitting Hermann, chef för tvärgående och tv i DR Medier.


Avgörande med oberoende på tredjepartsplattformar

10.6.2020

De sju Nordvision-bolagen efterlyser i ett gemensamt positionspapper bättre balans på den digitala marknaden. Det är avgörande att tredjepartsplattformar, när de bär material från public service-bolagen, aldrig blandar sig i själva innehållet, eller tar bort det.

NRK:s strategichef Jørgen Heid har lett en teknisk nordisk expertgrupp, som tagit fram exempel på problem och utmaningar, och grundläggande förutsättningar för hur bolagen förhåller sig till tredjepartsplattformar. Charlotte Niklasson, Director of European Affairs på Nordvision i Bryssel, har lett policyarbetet, som baseras på expertgruppens arbete.

”Vårt förhållande till de digitala jättarna kommer vi att behöva jobba med i många år. Utvecklingen går snabbt, och vi måste se till att vara både relevanta och närvarande där publiken är, samtidigt som vi är medvetna om möjliga faror som det kan medföra på sikt”, säger Jørgen Heid.

De nordiska bolagens generaldirektörer mötte under våren EU-kommissionär Margrethe Vestager i ärendet. I höst väntas kommissionens förslag om en europeisk Digital Services Act.Foto: DR.

DR:s drama reser ut i världen

9.6.2020

DR:s senaste storsatsning i dramagenren, ”Når støvet har lagt sig” – som också är en del av det nordiska dramasamarbetet N12, är på väg ut i världen.

Nordamerika, England, Spanien, Australien och Tjeckien är redan bekräftade marknader för serien. Fler avtal är under arbete.

Serien, som samlade hundratusentals danska tittare på tv och streaming under vårvintern, följer en rad starka karaktärer innan, under och efter ett terrordåd på en restaurang i Köpenhamn.

”Det är riktigt fint att vi ännu en gång lyckas få ut en serie från DR Drama i bred, internationell distribution, och att vi därmed bidrar till att sätta dansk kultur på världskartan”, säger dramachef Christian Rank.

Nyligen blev det också klart med clearing av on demand-rättigheterna för en rad dramaserier från DR, vilket ökar möjligheterna att nå ut på streamingtjänster runtom i världen.

”Vi är glada för att köparna engagerat sig helhjärtat i ’Når støvet har lagt sig’. Med de nyförvärvade VOD-rättigheterna har vi haft möjlighet att sluta avtal med starka streaming- och tv-plattformer”, säger Freja Johanne Nørgaard Sørensen på DR Sales.Cilla Benkö. Foto: Mattias Ahlm/SR.

Benkö om angreppen på journalister

8.6.2020

”Att ge sig på en journalist är att ge sig på själva demokratin.”

Sveriges Radios vd Cilla Benkö tar i en debattartikel upp de fysiska angrepp mot journalister som rapporterats från USA de senaste dagarna. Hon skriver även om de verbala attackerna mot media, att det också i Europa blivit vanligare med utpekanden av oberoende medier ”som en elit i motsättning med resten av samhället”.

”Även här hemma i Sverige har det funnits politiska röster som pekat ut medier som roten till många av vårt lands problem och som fiender till folket. Genom att upprepa budskap som att medier är delar av ett liberalt etablissemang och förrädare av den egna nationen, försöker populister nedvärdera journalistiken och undergräva dess funktion som en oberoende kraft”, skriver Benkö.

”Frågan om hur mediefriheten utmanas världen över behöver dessutom lyftas mer och till fler. Det är en angelägenhet för oss alla att det finns människor som vågar vara ögon åt allmänheten och lyfta andras röster – också i svåra lägen”, avslutar SR:s vd.