Ett viralt geni åker ut i Norden

Att satsa stort på ungt drama vill Svenska Yle gärna fortsätta med den nya serien Virala genier. ”Samproduktionen med SVT ökar samhörigheten och förståelsen mellan de nordiska ungdomarna”, säger innehållschef Johan Aaltonen.

Foto: Citizen Jane Productions.

”Bokserien ‘ZOO!’ har varit framgångsrik och produktionsbolaget Citizen Jane Productions kom med en bra idé på en tilltalande tv-serie. Målgruppen för serien, 13–15 år, är också en grupp som Svenska Yle nu satsar lite mer på”, säger Johan Aaltonen.

”Baskänslor som kärlek och utanförskap kan alla, oavsett ålder, känna igen sig och bli engagerade i.”
– Elin Grönblom, manusförfattare och regissör

Serien följer den unga killen Atlas genom upp- och nedgångar, och tar sig an teman som kärlek, ensamhet och social status.

Mikaela Sonck, ansvarig producent för barninnehållet på Svenska Yle, säger att serien har ett djupare syfte.

”Att producera en tv-serie baserad på en bokserie om en 14-årig kille är också ett sätt att få killarna i målgruppen att läsa mer. Eftersom det är just killar i högstadieåldern som läser minst, så hoppas vi att serien i förlängningen också ska göra dem nyfikna på böckerna”, säger hon.

Kan ses av många utanför målgruppen

Elin Grönblom står för såväl manus som regi. Samma uppgifter skötte hon när Svenska Yle gjorde om NRK Supers dramaserie Sara till en egen version, kallad Fanny.

”Jag fick boken av en av författarna, Ted Forsström, och tänkte direkt att det här skulle passa som kortformatserie, något som går att titta på i mobilen, på bussen eller var som helst”, säger hon.

Grönbloms erfarenhet säger att även tioåringar kommer att se serien, även om den är gjord för lite äldre barn.

”Baskänslor som kärlek och utanförskap kan alla, oavsett ålder, känna igen sig och bli engagerade i. På så sätt tror jag serien når till en bred publik. Det är ju alltid en ‘gambling’ då det kommer till humor överlag – ingen av oss delar exakt samma smak i humor. Och då finns det automatiskt en hel del underhållning som når en äldre publik och säkert även en yngre publik, utanför den tilltänka målgruppen. Den är kanske 12–14-åringar, men hela familjen kan titta. Jag fnissar själv åt mycket i serien”, säger hon.


Foto: Citizen Jane Productions.

Elin Grönblom har en masterexamen i film från USA, och kanske kan de amerikanska influenserna skönjas här och där i produktionen av Zoo.

”Men jag tycker själv om att kombinera det lite avskalade skandinaviska, där det går ut på att läsa mellan raderna som tittare, med att pressa upp produktionsvärdet. Det var viktigt för mig att vi skulle få göra en serie i så hög kvalitet att den funkar i övriga Norden, och förhoppningsvis även i andra delar av världen”, säger hon.

 

ZOO! – Virala genier
 – Dramaserie för unga tonåringar.

– Särskilt fokus på unga killar

– Baserar sig på första boken, Virala genier, i serien Zoo av
   Kaj Korkea-aho och Ted Forsström

– Kortformat, producerat av Citizen Jane Productions för Svenska Yle

– Samproducent: SVT (säsong två: DR)
Virala genier på Yle ArenanDet här är ett innehåll ur Nordvisions årsrapport 2019-2020. Läs hela rapporten här.