Et skarpt vinklet koncept bliver til

Programmedarbejdere fra DR, UR og YLE mødtes i DR Byen for at lave fælles konceptudvikling baseret på en behovsanalyse af målgruppen på tværs af Norden.

Af Else Bro Thuestad 

I 2008 producerede YLE, NRK, UR og DR en serie kaldt ‘Lærer på udebane’ hvor fire lærere fra hvert af de nordiske lande byttede klasser med hinanden i en uge. Programmerne tog temperaturen på skolen i de nordiske lande – hvad gør en god lærer? Hvilke konkrete værktøjer arbejdes der med, og kan de overføres til en ny klasse i et nyt land?

Projektet var et nordisk samarbejdsprojekt etableret i undervisningsgruppen. Det særlige ved projektet var, at der blev arbejdet på at etablere et skarpt vinklet koncept baseret på en behovsanalyse af målgruppen på tværs af de nordiske lande.

DR har mange erfaringer med konceptudvikling i nordisk regi, og selv om UR var hovedproducent på serien, lå konceptudviklingen af Lærer på udebane i Danmark. Programmerne blev produceret som en collection, hvor hvert af landene producerede deres eget program, men takket være grundig konceptudviklingsarbejde var der en meget tydelig form og fælles udtryk i programmerne.

Programmerne blev sendt i prime time i flere af landene og der var stor interesse for at lave en version 2 af programserien.

Ny serie på vej

8 – 9. september 2009 mødtes redaktører og tilrettelæggere fra YLE, UR og DR igen til konceptværksted i DR Byen for at udvikle en ny version af Lærer på udebane – nemlig ‘Lærer på hjemmebane’, nu med fokus på undervisning af tosprogede elever i de nordiske folkeskoler.

Hvert land forberedte research og casting til workshoppen, og kom med bud på tre mulige lærere og skoler fra hvert land. Forslagene blev vejet op imod hinanden for at sikre, at programmerne kommer til at komplimentere hinanden og supplere hinanden i en serie.

Der blev også denne gang interviewet repræsentanter fra målgruppen i de deltagende lande for at finde frem til fælles behov. To dages intens tankevirksomhed og dialog resulterede i et lærerigt og underholdende koncept om hvordan man takler udfordringen at undervise i en flerkulturel klasse, hvor mange af eleverne har et andet modersmål, end det sprog undervisningen føres på.

Programmerne bliver klar til broadcast i foråret 2010.

Deltagere i den nordiske idéudviklingsworkshop for Lærer på hjemmebane:

Görel Elf (UR)
Martina Iverus (UR)
Lea Froloff (YLE)
Ilona Ikonen (YLE)
Sofia Fromberg (DR)
Else Bro Thuestad (DR)
Lars Trudsø (DR Konceptværksted)