Enkelbiljett till Europa

Svenska Yles projekt med arbetsnamnet Gå i mina skor belönades med 16 000 euro i utvecklingsstöd i samband med faktaformatkonkurrensen i oktober 2013. Nu har formatet vidareutvecklats så långt att det är produktionsklart och genomförs sommaren 2015 på Yle transmedialt i samarbete med olika programområden.

Sommaren 2015 presenterar Svenska Yle, Radio X3M och Kioski projektet Enkelbiljett till Europa med fokus på människosmuggling. Vi matas nästan dagligen med bilder av människor som inte har möjlighet till lagliga vägar in i Europa, utan tvingas köpa sig en resa under livsfarliga förhållanden. Men vad är det som händer bakom nyhetsrubrikerna? Varför sker det, vilket är vårt ansvar och kanske framför allt, hur skulle det kännas att sätta sitt eget och sin familjs liv i människosmugglarnas händer?

Projektet Enkelbiljett till Europa kulminerar på Vasa torg den 6.8 när fyra personer kommer att stängas in i en container för en simulerad färd från norra Afrika mot Europa. Ett dygn av mörker, klaustrofobi och brist på mat. En psykiskt tung resa långt utanför någon människas trygghetszon som speglar en liten del av det de riktiga flyktingarna genomlider. Vill du försöka förstå hur det är att tvingas bli smugglad, kan du vara en del av projektet. Det finns ännu en enkelbiljett kvar.

Projektledare Catariina Salo som är initiativtagare till projektet berättar att det är svårt att få människor att förstå allvaret bakom nyhetsrubrikerna.

– Vi matas ständigt med bilder från Medelhavet och andra konfliktzoner och blir lätt avtrubbade. De nödställdas situation hamnar i skymundan när vi bläddrar och scrollar vidare. Med det här projektet hoppas vi öka förståelsen för dem som kommer till Europa och Finland.

Projektet Enkelbiljett till Europa kommer att ges synlighet på Svenska Yles kanaler längs med sommaren och temat kommer bland annat att belysas i två tv-dokumentärer, där vi får ta del av Samis och Hawkars historier. De har båda gjort en smärtsam resa till Finland med hjälp av människosmugglare. Till projektet hör också en stor webbsatsning där var och en skall kunna följa containerns och de frivilligas simulerade färd mot Europa.

 

Läs mera svenska.yle.fi