Endnu et godt år for nordisk nyhedsudveksling

Den nordiske nyhedsudveksling fastholdte det høje aktivitetsniveau i 2008. Samtidig deltog Færøernes eget TV-selskab KVF for første gang i nyhedsudvekslingen.

Nordiske nyhedsredaktioner står hver dag klar til at holde en telefonkonference om hvad der er sket i løbet af dagen, og hvilke indslag man gerne vil tilbyde de andre nordiske nyhedsredaktioner. 2008 var endnu et aktivt år for dette samarbejde mellem redaktionerne: over 1500 indslag blev tilbudt og 940 af disse, altså over 60 procent, blev brugt enten online eller i tv-nyhederne. Aktiviteten i nyhedsudvekslingen var dermed større i 2008 end i 2007, som var det hidtidige rekordår.

Åsulv Edland, som er nordisk nyhedsredaktør i NRK fortæller: – Statistikken viser, at der i løbet af de seneste år konstant har været et større udbud og brug af de nordiske nyhedsindslag end tidligere.

Edland fortæller endvidere, at det digitale distributionssystem ’Nordif1’ fungerer i store træk uden problemer, og dette er en del af forklaringen på udviklingen, nemlig en nemmere og hurtigere udveksling af nyhedsindslag.

Færøerne med for første gang

Det færøske tv-selskab Kringvarp Føroya (KVF) deltog i 2008 for første gang i udvekslingen af nyhedsindslag. KVF sendte sine indslag til de andre på datafiler via Island. Åsulv Edland forudser, at man i 2009 kan vente endnu flere indslag fra Færøerne.

Det islandske TV-selskab RUV markerede sig for en stor stigning i 2008. Mange af indslagene var især præget af den økonomiske krise, og specifikt, som den har ramt Island. Mange af disse indslag har naturlig nok haft bred international interesse, og er derfor blevet sendt via EBU på den regionale ’ERNN’.

De mest populære nyhedstemaer i 2008:

  • Den økonomiske krise på Island
  • Den norske regerings beslutning om at bestille amerikanske kamply i stedet for de svenske JasGripen fly

FAKTA

  • ’Nordif1’ er et digitalt distributionssystem for udveksling af nyhedsindslag mellem DR, NRK, RUV, SVT og YLE
  • Den daglige koordinering af ’Nordif1’ og af udveksling af nyhedsindslag foregår hos NRK i Oslo, hvor Åsulv Edland er redaktør