Emmy till Millennium

SVT fick tillsammans med Yellow Bird en Emmy för Millennium, dramaserien baserad på Stieg Larssons Milleniumtrilogi. Serien tog hem priset som Bästa miniserie vid galan i New York. Millennium var den enda nordiska produktionen som var nominerad till pris.

Förutom i kategorien bästa miniserie där serien alltså också vann en Emmy var Millenium även nominerad till pris i två andra kategorier, Bästa kvinnliga skådespelare (Noomi Rapace) och Bästa manliga skådespelare (Michael Nyqvist).

De sex avsnitten i Millenium, som visades i SVT våren 2010, har regisserats av Daniel Alfredson och dansken Niels Arden Oplev.

På plats i New York fanns Gunnar Carlsson, exekutiv producent och Annie Wegelius, programdirektör för Allmän-TV, producenten Søren Stærmose och line-in producern Susann Billberg från Yellow Bird samt Mikael Wallén, VD på Yellow Bird.

– Det här är världens finaste tv-pris. Det är oerhört glädjande och stort med ett sånt erkännande, säger Annie Wegelius, programdirektör på SVT och Mikael Wallén, VD på Yellow Bird. Det visar att vi i Sverige har förmågan att hävda oss i den internationella konkurrensen. Det här sätter strålkastarljuset på svensk dramaproduktion vilket ger oss möjligheter för framtiden.

-Det jag tänker på är framför allt Noomi och Micke som är värda all uppmärksamhet de kan få, och sedan tänker jag på Stieg Larsson faktiskt och hans verk som har lett oss ända hit, säger seriens regissör Daniel Alfredson till SVT:s kulturnyheter.

På frågan om på vilket sätt priset sätter en punkt för jobbet man gjort med serien, svarar Alfresson såhär till SVT.

-Ska man vara krass så kommer det väl en amerikansk serie, och det är väl den som är det mest intressanta nu.

Senast en svensk produktion vann en, så att säga stor Emmy, var 1998 då Lars Molins Den tatuerade änkan vann.