DR ryddede sendefladen i en uge for at sende nordisk tv

Mere end hver femte dansker så med, da DRs kulturkanal viste nordisk kvalitets-tv i ugen op til Nordisk Råds prisuddeling i København 1. til 3. november.

Af Ib Keld Jensen

”Et overflødighedshorn af nordiske programmer med det bedste fra alle de nordiske lande,” siger kanalchef for DR K, Flemming Hedegaard, om programfladen i årets uge 43.

I ugen op til Nordisk Råds prisuddeling i København ryddede DR K sendefladen hele dagen og aftenen med.

”Vi syntes det var en god anledning til at synliggøre nordisk kultur over for befolkningen. Fordelen ved at tage skridtet fuldt ud og rydde hele fladen er, at det er et budskab, der er nemt at sælge,” siger Flemming Hedegaard.

Særligt airlook

DR pakkede programmerne ind i et særligt airlook, som også gik igen i trailere og overgange, og sikrede dermed den nordiske uge en egen visuel identitet.

”Vi vidste på forhånd, at vi have brug for nogle fyrtårne i form af film til at trække folk ind hver aften,”fortæller Flemming Hedegaard og nævner den prisvindende svenske spillefilm ’Force Majeure’ som eksempel på en film, der fik særlig opmærksomhed hos seerne.

Programmer og film var hentet ind til via Nordvisions programudveksling. Nogle af programmerne havde DR sam- eller coproduceret nordisk, og et par af filmene var indkøbt til lejligheden. Men ifølge Flemming Hedegaard er det hverken dyrere eller mere besværligt at sammensætte en hel uges temaprogram.

”Allermest kræver det mod. Man skal have modet til at gå hundrede procent ind og på den måde råbe højere. Broadcastere frygter jo lidt at tage de faste programmer af og bryde kontinuiteten af frygt for at skræmme seerne væk,” siger Flemming Hedegaard.

Hver femte dansker så med

I gennemsnit fulgte 22 procent af danskerne med på et tidspunkt i løbet af ugen og det er Flemming Hedegaard rigtig godt tilfreds med, selvom DR K normalt ligger på 26 procent.

”I gennemsnit så folk tre programmer, og samtidig var så det også rigtig godt ud med aktiviteten på Facebook-siden. I forvejen har nordisk kultur det lidt svært på tv, så når mere end hver femte dansker kigger med, synes vi det er overraskende flot. På forhånd havde vi forventet en større nedgang.”

DR K har tidligere ryddet hele eller dele af programfladen i forbindelse med en modeuge, en klassisk musikuge og en filmfestival.
”Vi har gjort det før, og vi kommer til at gøre det igen. Det er en god måde at opnå større synlighed på,.”

Flemming Hedegaard har i mange år været med inde om det nordiske samarbejde i Nordvision, som han har haft stort udbytte af.

”Via den nordiske programudvekslingen får man adgang til en masse godt indhold. Og via samproduktionssamarbejdet får man samproducenter og flere penge ind, som løfter produktionen og sikrer et højere production value.Jeg synes på mange måder Nordvisionssamarbejdet kører rigtig godt i Kulturgruppen hvor jeg er med, siger Flemming Hedegaard.

Indtil videre er DR ene i de nordiske lande om at rydde en hel uges sendeflade med et tema. 

FAKTA:

Aftnerne fokuserede på et bestemt nordisk land: Nogle af de centrale programmer i bedste sendetid var; 

Mandag 20.00 Scener fra et hverdagsliv – portræt af den svenske skuespiller Erland Josephson 21.00 Salon K – om nordisk filmkunst 21.30 Force Majeure – prisvindende svensk spillefilm fra 2014 af Ruben Östlund

Tirsdag 20.00 Historien om den norske kongefamilie 21.30 Oslo, 31. august – norsk drama fra 2011 af Joachim Trier

Onsdag 20.00 Møde med Vigdis Finnbogadottir – den tidligere islandske præsident 21.00 Islands på kryds – og tværs 21.30 Om heste og mænd – islandsk komedie af Benedikt Erlingsson

Torsdag  20.00 Portræt af Rolv Wesenlund – måske bedst kendt som Fleksnes 21.30 Blind – norsk drama fra 2014 af Eskil Vogt

Fredag 20.00 Højt skum – en film om Storm P 21.00 Kunstnerportrætter – billedkunstneren Julie Nord 21.30 Nymphomaniac – dansk film fra 2013 af Lars von Trier

Lørdag 20.00 Kong Carl XVI Gustaf af Sverige 70 år – interview 21.00 Af nød og lyst – om kongebryllupper gennem tiden 21.30 Underdog – svensk-norsk drama fra 2014 af Ronnie Sandahl

Søndag 20.00 Fange i Mumidalen – en film om Tove Jansson 21.00 Sommerhuse: Alvar Alto 21.30 Betonnatten – finsk film fra 2015 af Pirjo Honkasalo