Den nordiska dramahösten är här: Deg skildrar pengars betydelse

Genom det nordiska dramasamarbetet N12 har tittarna i alla fem länder en intensiv dramahöst att se fram emot. Först ut är SVT med den mångbottnade spänningsserien Deg, som precis har lanserats i hemlandet.

Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf i SVT:s nya drama Deg. Foto: SVT.

Skådeplatsen för Deg är Stockholm, där karaktärerna Malou och Liana möts. Malous lyckade fasad är på väg att rämna när hon kommer över ett rånbyte i mångmiljonklassen. Liana är skuldsatt ensamstående mamma, vars hög av problem växt ytterligare efter att hennes ex-man åkt fast för ett rån. Bytet var exakt samma summa som Malou nu plötsligt sitter med…

Serien är skapad av regissören Levan Akin och Mattias J. Skoglund, och tillsammans med Sara Bergmark Elfgren står de också för manus. Akin och Skoglund har dessutom varit med och regisserat.

Utgick från den egna situationen

Levan Akin säger att serien har en väldigt kär plats hos honom.

”När jag och Mattias kom på idén år 2017 så hade vi båda rätt ont om pengar. Vi ville göra en serie som handlar om saker som vi diskuterat rätt mycket. Vad skulle jag göra om jag hittade en säck med pengar…?”

Det händer väldigt mycket väldigt snabbt i serien, säger Akin.

”Jag tror igenkänningsfaktorn blir stark, med många olika teman. Den kapitalistiska tillvaron vi lever i, och jakten på att positionera sig själv. Det är teman som jag finner intressanta personligen. Men serien funkar också som ren underhållning, det var viktigt för oss att den skulle bli så.”

Public service ypperligt hem för serien

Genom det nordiska dramasamarbetet så är DR, NRK, Yle och RUV med som samproducenter. Därmed öppnas möjligheterna för en långt bredare, nordisk publik.

”Det är jättekul, såklart. Man vill ju att så många som möjligt ska se det man gjort”, säger Levan Akin, som haft stora framgångar även som filmskapare. Hans senaste film And then we danced utsågs till Sveriges Oscarsbidrag, och vann titeln Årets film på Guldbaggegalan 2020. Levan Akin fick pris för bästa manuskript.

SVT är ett bra hem för en serie som Deg, säger han.

”Jag tror inte att någon annan kanal hade kunnat göra den här. Någon sa att den känns som en klassisk SVT-serie, fast i ny tappning. SVT visade oss ett väldigt stort förtroende så att vi kunde göra det vi ville.”

Akin konstaterar att tempot höjts rejält allteftersom streamingvärlden fått fler och fler aktörer.

”Nu ska det gå väldigt snabbt, helt plötsligt. En serie ska vara klar på några månader. Här fick vi i stället möjlighet att skriva manus och skapa karaktärerna grundligt. Det är fyra år sedan vi presenterade idén, och den här serien har inte gjorts för att ’fylla etern’”.

I rollerna som Malou och Liana ser vi de välkända skådespelarna Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf.

”Det ska bli roligt att släppa iväg den här serien. Vi hoppas att den står ut lite – som en dramaserie med en spänning som driver historien framåt, men det finns också humor”, säger Helena af Sandeberg.


Ur serien Deg. Foto: SVT.

Nordisk igenkänningsfaktor

Bianca Kronlöf bekskriver Deg som en hybridserie.

”Det är så ofta som serier ska vara så enkla. Det är antingen humor eller spänning. Här är hela tiden kärnan det där spelet, och relationerna, och de är sanna”, säger hon och hoppas att serien ska bjuda på igenkänning runtom i Norden.

Deg lanseras under hösten hos de nordiska public service-bolagen.

NRK lanserar serien under namnet "Gryn" med de fyra första avsnitten tillgängliga på NRK TV den 7 oktober. På Yle Arenan kommer serien att finnas från och med den 11 oktober.

I Sverige finns den att se på SVT Play.

Mer nordiskt drama:

I Nordvisions dramakatalog N12 kan du läsa mer om aktuella och kommande nordiska dramaserier.