”De fem år” – 2. verdenskrig i Skandinavien

Et samproduktionsprojekt fortæller historien om 2. verdenskrig ved hjælp af historier og arkivmaterialer som aldrig før er vist i nabolandene.

Af Henrik Hartmann

Danmark, Norge og Sverige oplevede 2. verdenskrig på vidt forskellige måder og som stadig trækker spor i vores samfund i dag. I anledning af 70-året for afslutningen af 2. verdenskrig vil er DR, NRK og UR i Sverige gået sammen om en dokumentarserie fortalt i 5 episoder af 30 min.

Thomas Houkjær er redaktionschef i DR kultur for DR´s historieredaktion. Han fortæller; ”Vi fik i november 2013 udviklingsmidler fra Nordvisionsfonden til at researche i historier og i arkiverne i Skandinavien og jeg synes vi har fundet en meget fin måde at fortælle om vores landes forskellige skæbner – krydsklippet og fortalt delvist kronologisk og delvist tematisk”.

De nordiske historieredaktioner har de sidste par år mødtes og inspireret hinanden og seneste samproducerede historiegruppe en historisk dokumentar om SAS, som både var støttet med udviklingsmidler og produktionsstøtte, og som blev vist primetime i DR, NRK og SVT.

75-året for besættelsen

”Sidst da vi mødtes kom vi meget naturligt til at snakke om 75-året for besættelsen og 70-året for befrielsen og om hvor forskelligt 2. verdenskrig udspillede sig i det enkelte land. Derfor besluttede vi at sætte gang i et udviklingsprojekt”, fortæller Thomas Houkjær.

Udviklingspengene er brugt på at researche og klippe en dummy, og skaffet arkivmateriale i NRK’s, SVT’s og DR’s arkiver, for at se om krydsklipningen mellem de forskellige arkivklip fra de enkelte lande gav den ønskede effekt.

På det seneste undervisningsmøde i Oslo i oktober præsenterede Thomas Houkjær resultatet af udviklingsarbejdet. Thomas Houkjær fortæller; ” Det var mit indtryk, at dummyen blev taget vel i mod og både UR og NRK er gået ind i projektet med økonomi og en medarbejdere hver. Medarbejderne fra NRK og UR inviterer til en workshop, og så skal de os med at finde de rigtige billeder og personer i de andre lande.

DR er hovedproducent og har en ambition om at går i produktion snarest, så programmerne kan være klar til foråret 2015.