Danskt-Norskt samarbete inom Radiodrama

I Danmark kalder vi det Radiodrama, og i Norge har de Radioteatret. Men bortset fra navnet, så minder vi meget om hinanden. I både Norge og Danmark har vi gennem de senere år gjort en stor indsats for at forny genren for at sikre nye lyttere. Det har blandt andet ført til, at vi i stigende grad producerer serier, og ikke så mange lange enkeltspil. Det svarer lidt til den udvikling, som tv-dramatikken har gennemgået fra tv-teatret til tv-drama-serier.

av Thomas Hedemann

Hvert år mødes de nordiske radiodrama-afdelinger til et nordisk seminar for radiodramatik, hvor vi blandt andet uddeler den nordiske pris for bedste drama. Og det var på et af disse seminarer, at idéen om et dansk/norsk samarbejde opstod.

Danmark og Norge har meget tilfælles. Vores historie er tæt knyttet sammen. Vikingerne er vores fælles forfædre, og i mange år eksisterede et rigsfællesskab mellem de to lande, hvor vi havde fælles kongehus. Vores sprog er, især på skrift, næsten identisk.

Så når nu Danmark og Norge har en fælles historie, så må det også være muligt i fællesskab at fortælle historier. På radioen.

Med støtte fra Nordvisionsfondet har NRK og DR sat sig for at undersøge, om vi sammen kan udvikle en radiodrama-serie, som kan produceres og sendes i begge lande. Vi ved fra tv, at når de nordiske lande skyder penge i hinandens dramaserier, så er det muligt at opnå en højere kvalitet og dermed øge chancen for succes. Det må også kunne lade sig gøre på radio. Dog med den indbyggede begrænsning, at på tv kan man tekste serierne – og på radioen bliver man nødt til at indspille serierne på henholdsvis dansk i Danmark og norsk i Norge.

Efter det første mini-seminar mellem producent Carl Henrik Grøndahl fra NRK og Mette Kruse Skak og undertegnede fra DR tegner samarbejdet lovende. Vi er blevet enige om nogle fælles kriterier for udviklingen af dramaserien, og vi har aftalt en plan for processen.

Idéen er i første omgang, at en manuskriptforfatter fra Norge og én fra Danmark sammen skal finde på den overordnede historie og universet og derefter pitche det for landedes radiodrama-chefer. Historien og universet skal foregå i et dansk/norsk univers, som kan være lige relevant for henholdsvis danske og norske lyttere.

Én af de første løse idéer var at lave en ”energi-thriller”. Olie og energi er i høj kurs i hele verden, og alt tyder på, at det bliver en mangelvare i fremtid. Der er milliarder af kroner og masser af politiske spændinger i energipolitik. Både Danmark og Norge har interesser i Arktis og den nordligste del af verden, hvor der muligvis er enorme naturresourcer, blandt andet olie.

I første omgang dog stadig kun et eksempel på et fælles univers, som kunne interessere og være relevant for lytterne i både Norge og Danmark.

Men mødet i København var ikke bare første spadestik til et forhåbentligt vellykket fremtidigt samarbejde mellem DR’s Radiodrama og NRK’s Radioteatret. Vi opdagede også, at vi allerede var i gang med to næsten identiske projekter. Retssals-dramaserier til radioen. Og havde gjort os mange af de samme tanker.

Så allerede nu er vi – på grund af mødet i København – som egentlig handlede om udvikling af et andet projekt, begyndt at udveksle manuskripter. Starten på et forhåbentligt langt og frugtbart samarbejde mellem NRK og DR.

Bildtext: Bild fra DR:s seneste radiodrama-serie ”Peter Gruppen” om en dansk nazistisk terrorgruppe under 2. Verdenskrig. Et eksempel på en nutidig radiodrama-serie, som vi både kunne have lavet i Danmark og Norge. ovedrollen i serien bliver spillet af skuespilleren Neel Rønholt. Foto: Agnethe Schlictskrull / DR.